I handbollens märkliga värld

Sportbloggen

Statistik. Hur viktigt är det egentligen i sportens värld? För vissa är det allt, för andra inte lika mycket. I vissa sporter bygger otroligt mycket på statistik (hockey exempelvis) medan andra sporter fortfarande känner att det man ser på plan väger tyngre. Så var det länge i fotbollen men utvecklingen de senaste åren går allt mer mot statistiktyngda analyser för varje liten detalj.

Statistik berör, alldeles oavsett.

I dagens tidning har jag en intervju med Rickard Frisk och AHK:s målvaktstränare Patrik Karlsson om det faktum att Frisk blev ”bestulen” på ett antal räddningar och samtliga assist från matchen mot Ystad senast. Och det var inte första gången det hände den här säsongen, enligt Frisk och Karlsson. Räddningar försvinner, assist likaså, och den officiella statistiken efter matcherna blir därefter.

Nu tror jag inte på något sätt att detta är unikt för just Rickard Frisk såklart – tvärtom. Men visst blir det extra tydligt för en målvakt som Frisk, som är bland de bästa i ligan på att sätta igång omställningar och passa fram till enkla förstafasmål.

Det är klart det viktigaste för honom är att laget vinner matcher, men samtidigt är målvakternas statistik på något sätt facit för deras prestation för de som inte sett matcherna. Statistiken över tid ger dessutom en känsla för de intresserade vilken målvakt som varit bäst sett över hela säsongen.

Men när det blir som det blivit för Frisk flera gånger den här säsongen, vattnas statistikens värde ur totalt. Finns det ens någon anledning att titta på målvakternas siffror på handbollsligan.se om vi vet att dom ändå inte stämmer? Och den så omtalade MEP-statistiken, som skulle vara något slags övergripande facit på en spelares totala insats, den går helt åt skogen när statistiken haltar.

De som sitter och knattrar in räddningar, mål, passningar, utvisningar, frikast, passmissar och allt annat måste vara snabba i tanke och handling och jag skulle aldrig säga att dom har ett lätt jobb. Att en räddning försvinner eller en passning missas är förståeligt på något vis. Men när det ”diffar” så mycket som det gjorde mot exempelvis Ystad senast, blir det bara parodiskt. Statistik ska vara något man kan ta på allvar, något man känner är säkerställt. Men sjutton vet om det är så just nu i svensk handboll.

***

Några timmar innan detta skrevs, blev Mario Lipovac officiellt klar för Ystads IF till nästa säsong. Ett kanonförvärv för skåningarna som verkar mobilisera då man dagen innan presenterade Janne ”Proppen” Karlsson som ny utvecklingsansvarig i klubben. Två bra förstärkningar i två vitt skilda områden. Ystad skojar inte, det gör man inte.

Men… Jag kan inte låta bli att fortsätta förundras över handbollens trend att presentera värvningar från konkurrenter mitt under brinnande säsong. På YIF:s presskonferens satt Lipovac iförd Ystads matchtröja till och med. Detta dagen innan han skulle spela match med sitt nuvarande lag IFK Kristianstad, mot Aranäs.

Är det bara jag som tycker detta känns… märkligt?

Jag säger inget om att Mario Lipovac söker en ny klubb. Han är en jäkligt duktig spelare i fortfarande relativt ung ålder som vill något. Klart han ska leta en så bra klubb som möjligt om det nu är så att han fått höra från Kristianstad att han inte ingår i nästa säsongs planer.

Men att Ystad och Kristianstad är okej med att detta presenteras, på det sättet som det gjorde, mitt under säsongen förbryllar mig. Jag vet inte, man kanske bara är van vid fotbollens mer strikta hållning där spelare blir klara direkt, under rådande övergångsfönster. Men det känns fel.

Och jag vet inte varför man som klubb vill öppna för konspiratoriskt lagda fans att skärskåda varenda liten boll vid ett eventuellt möte lagen emellan i kommande grundserie eller slutspel. Vad händer om det står 2–2 mellan Ystad och Kristianstad i en semifinal och Lipovac bränner ett friläge i slutsekunderna som gör att Ystad går till final?

Gamla AHK-spelaren Gustav Rydergård har nog en poäng när han skrev följande till mig på twitter: ”Avsaknad av fans som faktiskt bryr sig. Handboll är och har alltid varit en sport där publiken jämställer en match med lördagsfikat. Är inte annorlunda här.” Så kanske det är. Kanske ska fansen sätta något slags stopp här? Eller så kanske dom inte bryr sig alls?

 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.