Foto: MIKAEL SVENSSONLeah Rowlands, Alingsås lucia 2017, vid kröningen i Christinae kyrka.
Foto: MIKAEL SVENSSON
Leah Rowlands, Alingsås lucia 2017, vid kröningen i Christinae kyrka.

”Vill tacka alla tjejer i truppen”

luciabloggen

Det är intensiva dagar för Alingsås lucia Leah Rowlands och hennes tärnor. De lussar runt om i stan ända till på lördag och samlar in pengar till Lions hjälpverksamhet. Leah bloggar här om deras upplevelser.

WEBB-TV: Se och hör luciatruppen sjunga i Gallerian Storken >>

Söndag 17 december

Hejsan!

Detta är faktiskt sista inlägget som jag skriver i AT om dessa hektiska men fantastiskt roliga lussedagar vi har fått vara med om! Känner att jag skrivit om det mesta (även om det säkert finns roliga saker att berätta om, som jag för tillfället har glömt) och därför tänkte jag att det får bli ett lite kortare inlägg idag.

Vill tacka alla tjejer i truppen samt alla i Lions för att detta blev så kul som det blev! Jag uppmanar även ALLA till att anmäla tjejer ni känner som är födda år 2001 till provsjungning för nästa års luciatrupp då detta har varit två fantastiskt roliga och betydelsefulla veckor och även för att denna tradition ska få leva vidare! Så om du har en syster, dotter, ett barnbarn eller en flickvän som är född år 2001 så får du se till att anmäla dem till nästa års provsjungning. Man kan även anmäla sig själv om man är sugen! (Anmälan görs någon gång på hösten nästa år, Lions gör reklam för det i AT)

Tärnornas kommentarer kring vad de tycker har varit det bästa med lussandet:

Lovia Olsson: ”Att man blir så himla glad när man märker hur uppskattat det är!”

Emilia Evertsson: ”Att det varit så himla roligt att lära känna alla och samtidigt få sprida glädje i andras liv.”

Lördag 16 december

Hej igen!

Idag fick vi äran att sjunga för Alingsås fantastiska Lions club!

De höll ett jättefint tack-tal för oss och vi fick både applåder och en väldigt fin gåva av dem.

Man märker verkligen hur detta börjar gå mot sitt slut då vi bara har ett fåtal uppträdanden kvar. Det som har varit bäst med dessa dagar enligt mig är att ha fått lära känna alla tjejer, åka runt med Lions, göra alla barn glada och självklart all mat och fika vi har blivit bjudna på!

Jag är väldigt glad över att ha fått ta del av Luciatruppen 2017 eftersom man verkligen har fått vara med och göra någonting riktigt bra. Lions har precis delat ut 120 000kr till välgörenhet (familjer/barn inom Alingsås kommun som har det tufft) vilket vi har fått vara med och bidra till genom pengarna vi samlar in. Att vara med i truppen hade inte alls haft samma betydelse om det inte hade resulterat i en så god gärning. Det är också extremt kul att få vara med då man märker att lussandet är uppskattat. Att få möjlighet till att sprida ljus hos andra i vardagen har alltså också varit något av det bästa.

2 av tärnornas kommentarer kring vad de tycker har varit det bästa med lussandet:

Cornelia Strandh: ”Sången i lussebussen och skratten då alla bryter ihop.”

Anna Persson: ”Att man är med och märker att man gör andra glada, speciellt på äldreboenden och sjukhuset. Utöver skratten och allt annat då!”

Fredag 15 december
Hejsan!

Idag tänkte jag berätta lite om den roliga tomteparaden. Tomteparaden var på söndagen efter kröningen på fredagen, vilket var väldigt kul då man hade längtat till att få uppträda igen efter att allt gick så bra på kröningen. Vi samlade vid 16:00 för att gå igenom och ändra några av tiderna under dagarna vi skulle lussa, detta på grund av nationella prov och annat i skolan. Våra snälla Lionsgubbar såg självklart till att allting fixades så att det passade för alla!

Efter det så sjöng vi upp och gick sedan ner till bilarna som vi skulle åka i. När vi först kom ner till dem möttes vi av många andra vuxna och barn som också skulle vara med i paraden. Bland barnen så var det många som gav oss upprymda blickar för att ”de såg att luciorna kom”. Det bästa med hela tomteparaden var just det, att få se barnens glada och upprymda blickar och att man verkligen förstod att detta var en ”big deal” för just barnen. Efter paraden så hade vi kramp i kinderna eftersom vi inte kunde sluta le under själva paraden, haha! 

Efter paraden så var det också dags för lite sång. Vi gick till scenen på Stora torget där det snabbt samlades människor runt omkring och vi sjöng tre sånger. Kvällen avslutades med en bössinsamling och även lite dans kring den stora julgranen på torget!

Eftersom vi gör detta tillsammans som en grupp så finns det självklart flera olika tankar kring lussandet, därför frågade jag de andra vad de tycker har varit bäst med lussandet hittills och de svarade såhär (två per inlägg):

Cornelia Jensen: ”Alla sköna skratt och vänner man fått”
Lovisa Olausson: ”Gemenskapen man har fått och hur nära vi blivit varandra”

En bild från tomteparaden 2017 i Alingsås. Foto: Mikael Svensson.
En bild från tomteparaden 2017 i Alingsås. Foto: Mikael Svensson.

Torsdag 14 december
Hejhej!

Luciadagen och vi har varit ute 14 timmar i sträck. Det roliga är att jag faktiskt längtade till denna dagen och på morgonen när väckarklockan ringde så kändes det inte så jobbigt att kliva upp. Vi har varit på cirka 25 ställen, det blev också ett spontanbesök på ett dagis och ett på lasarettet. 

Det bästa med dagen har självklart varit att få vara med alla och hänga i lussebussen, haha! Vi har även fått fika nästan överallt, samt fått riktig mat på två ställen och Lionsbröderna är inte heller dåliga på att bjuda oss på godis, vilket har gjort dagen grym det med! Självklart kände vi oss trötta vid vissa tillfällen men det blev ofta mycket bättre då vi blev erbjudna kaffe nästan överallt. 

Foto: Privat
Foto: Privat

En riktigt rolig sak som hände idag var att en av tjejerna fick hicka när vi sjöng Sankta Lucia på vägen in i en lokal. Det gick inte över på ett bra tag och vi kunde inte sluta skratta åt att hon hickade mitt i sångerna! Eftersom hon också skrattade åt detta råkade hon blåsa ut ljuset hon höll i vilket gjorde att vi skrattade ännu mer, haha! Det verkade dock som att publiken tyckte att denna glada show var rolig också så det var nog ingen större fara. 

Framåt kvällen märkte vi självklart att energin inte riktigt var på topp, men detta resulterade i mer skratt än gäspningar. Ibland var det även svårt att hålla sig för skratt om någonting lite roligare hände när vi uppträdde. Men det skulle jag inte säga är något negativt, det håller ju bara stämningen på topp!
Leah Rowlands

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Onsdag 13 december

Hejsan!

I dag tänkte jag berätta lite om kröningen och hur vi upplevde den. 
 
Kröningen var ju det som man såg fram emot, vårt första stora uppträdande! 
Från klockan 14:00 så blev vi sminkade på The Body Shop och efter det så samlades vi i kyrkan. I kyrkan väntade Martina (vår sånglärare) samt flera tjejer från 9:an på Östlyckeskolan. De skulle vara med på kröningen för att backa oss på några låtar och för att det skulle se fint ut med lite fler tärnor bakom oss. De var både väligt duktiga på att sjunga och väldigt fina så det gjorde de minst sagt bra!
 
Det första vi gjorde är vi kom till kyrkan var att locka håret och fixa oss lite. Jag hade redan lockat mitt hår hemma så jag gick mest runt och hjälpte ett par andra tjejer locka håret. Det var mysigt att bara få hänga lite med tjejerna innan repet och fixa oss lite! 
 
Efter repet så fick vi fika och sedan så fixade vi oss lite till och bytte om till våra lucialinnen. Det var några som sa att de var nervösa redan då men jag kände inte riktigt av nervositeten förrän senare, vilket jag minns att jag tyckte var konstigt då det var jag som skulle krönas, haha!
Foto: Privat.
Foto: Privat.
 
När alla var klara så fick vi gå ner en våning där Gabrielle från Lions hjälpte oss med att knyta våra rosetter, jag tror att hon är bäst i världen på att knyta rosetter för de blev såå fina! Sedan var det dags för kronan vilket tog lite tid eftersom det var en duk som skulle sitta under kronan för att skydda från droppande stearin och den krånglade en del. Kronan skulle också sitta rätt, det var några gånger den råkade sättas lite snett så vi fick göra om. Till slut stod det tre personer runt mig som försökte placera kronan och duken rätt vilket var ganska komiskt, haha!
 
När det äntligen var dags för oss att tåga in så kom all nervositet på en gång, och jag minns att många av tjejerna var nervösa då också. Under intåget så skakade jag så mycket i benen att jag var rädd att jag skulle ramla, men det gick bra ändå. När vi kom fram och alla hade ställt sig på sina platser så hade jag fortfarande inte slutat skaka, men det roliga var att det bara skakade i ena benet. Då kom jag på den briljanta idén att lite diskret försöka stå på mitt ena ben som inte skakade tills mitt andra ben hade slutat skaka för att det inte skulle synas att jag skakade! Ibland får man allt ta till sina knep, och det verkar ha fungerat då ingen har sagt någonting om det efteråt.
 
Efter kröningen så var alla i truppen superglada att allting hade gått så bra och vi kände allihopa att vi bara längtade till nästa grej vi skulle göra tillsammans eftersom det hade varit så kul!
Leah Rowlands
 

Tisdag 12 december
Uppdatering: 
Hejhej!

Nu börjar det dra ihop sig till den stora luciadagen då vi ska lussa 14 timmar i sträck (nästan). Det ingår ju självklart matpauser och roligt häng i lussebussen… vilket gör allting så värt det! Dessutom är våra lionsgubbar bra på att bjuda oss på godis så att vi ska vara pigga hela tiden, vilket också är ett stort plus! 

Jag märker mer och mer hur vi utvecklas som grupp när det kommer till sången, vilket är väldigt skönt då hela uppträdandet på något sätt blir bättre! Vi hade ju minst ett tiotal sånger som vi lärde oss under sångövningarna innan kröningen, men nu har vi även lärt oss några nya sånger samt den lite lokalt kända ”julstress”- låten. Om ni inte har hört den så får ni komma och lyssna på oss någon gång! 

Det är kul när saker och ting flyter på. Eftersom vi känner oss så säkra när det kommer till sångerna så behöver man inte planera lika mycket innan vi ska in och lussa på ett ställe vilket gör oss mer avslappnade. Jag upplever det också som att hela uppträdandet blir bättre då. Vill också berätta att vi har två väldigt duktiga tontagare i truppen, nämligen Lovisa Olsson och Cornelia Jensen. Utan er hade det varit svårt då ni inte bara tar ton, utan också håller koll på ordningen vi sjunger sångerna i!

Hur det kändes att blir vald till Lucia:
När Sven-Åke ringde mig och informerade om att jag hade blivit vald till Alingsås Lucia så kändes det otroligt kul! Samtidigt som lyckan spred sig i kroppen så var jag också väldigt chockad över att så många faktiskt hade röstat på mig. Att mina vänner visade engagemang och var väldigt insatta från början gjorde mig också väldigt glad. De var väldigt noga med att bland annat se till att deras familjer röstade. Det som var roligast var att berätta för min familj att jag hade blivit vald till Lucia. De tyckte det var superkul och hade också varit väldigt insatta. 

Tjejerna i truppen var verkligen de underbaraste när jag berättade för dem. De blev så glada och grattade mig vilket gjorde mig superglad. Samtidigt kände jag att det självklart är truppen som är viktigast och att det inte riktigt spelar någon roll vem av oss som är Lucia, detta är något som vi gör tillsammans!

Kröningen får jag nog berätta om i nästa inlägg då detta blev så långt!
Leah Rowlands

Se AT:s intervju med Leah när hon fick veta att hon var vald till Alingsås lucia:

 

Måndag 11 december

När Sven-Åke från Lions ringde mig för första gången så var det för att informera mig om att jag hade blivit anmäld till att gå på en provsjungning för Alingsås luciatrupp 2017. Då kände jag varken till vem han var eller det roliga som väntade framöver.

Det första jag började fundera över var vem som hade anmält mig. Jag hade nämligen ingen aning om att någon skulle anmäla MIG till provsjungning för Alingsås luciatrupp och jag hade inte riktig funderat över detta kring Alingsås lucia innan… även om jag alltid tyckt att Lucia är en väldigt mysig högtid.

Det andra jag tänkte på efter att Lions hade ringt var om jag verkligen skulle gå på denna provsjungning? Jag hade hört att det var väldigt många uppträdanden och mycket jobb att vara med i luciatruppen. Skulle man verkligen hinna med det samtidigt som skola och jobb? 

Jag valde att ge det ett försök och gå på denna provsjungning, vilket jag vet nu i efterhand var ett mycket bra val, och någon dag senare fick vi reda på vilka luciatruppen 2017 skulle bestå av! 

Efter detta drog allting igång, och med ”allting” menar jag sångövningar, bössinsamlingar, fotografering för AT, röstsedlar i tidningen och så vidare. Samtidigt började vi tjejer i truppen att lära känna varandra bättre och bättre. Jag som inte riktigt kände någon i truppen sedan innan upplever ändå att vi ”klickade” väldigt fort och att vi har väldigt roligt tillsammans. 

Allt detta skedde under loppet av ungefär en månad, vilket gick väldigt fort eftersom nästan allt vi gjorde var kul! Det var också en period av förväntan eftersom det var spännande att se vem som skulle bli vald till årets Lucia men också för att det började dra ihop sig till våra första stora uppträdanden. 

Hur det kändes att faktiskt bli vald till årets Lucia berättar jag om i nästa inlägg, samt om hur kröningen och tomteparaden upplevdes! 

WEBB-TV: Se och hör luciatruppen sjunga i Gallerian Storken >>

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher