Foto: STEFAN SAMUELSSON
BUSSLINJE DELAS UPP. Linje 2 fortsätter att trafikera sträckan terminalen-Brogården även efter 10 december, men på sträckan till och från Stadsskogen blir det i stället linje 3.

Nu införs nya busslinjer

Alingsås

Västtrafik och VG-regionen satsar 60 miljoner kronor på mer kollektivtrafik för att få fler resenärer. På måndag i nästa vecka är det premiär för den nya busslinjen Alingsåssnabben.

Tätare turer, flera nya linjer och plats för fler resenärer i kollektivtrafiken. Det är några av nyheterna när Västtrafik skiftar tid­tabell den 10 december. Bolaget väntar sig att satsningarna ska öka resandet med två miljoner resor varje år.

– Många av satsningarna görs i pendlingsstråken för att fler ska kunna åka kollektivt till jobb och skolor, säger Roger Vahnberg, vice vd på Västtrafik.

Den största nyheten i vårt område är Alingsåssnabben, som startas för att underlätta för pendlingen mellan Alingsås och Göteborg.

45 minuter

– Vi har sett att det finns ett behov av ytterligare pendlingsalternativ, sa Västtrafiks trafikchef Mikael Olsson till AT i somras när planerna på den nya busslinjen blev kända.

Alingsåssnabben kommer att gå från områdena Löve­kulle och Stadsskogen till Svingeln i Göteborg och åter. Linjen startar vid Talluddsvägen, går via Stadsskogen och Hedvigsberg ut på E 20 och sedan direkt till Svingeln och omvänt. Hela resan från Alingsås till Göteborg beräknas ta 45 minuter.

Det ska bli fem turer i båda riktningarna vid tider som många pendlar måndag-fredag, uppger Västtrafik.

En annan nyhet i Alingsås är att stadshusslinjen 2 delas upp i två linjer: 2 och 3. Linje 2 går norr om terminalen till Bolltorp och omvänt. Linje 3 går söder om terminalen till Stadsskogen och omvänt. Som en följd av det byter linjerna 21 och 22 namn till 31 och 32.

Det blir också några mindre förändringar i Vårgårda och Herrljunga. På busslinje 543 Herrljunga-Alingsås har hittills fyra dagliga avgångar varit inställda under fyra sommarveckor. Nu ska de köras hela året. Detta ska ge fler resmöjligheter på tider som är attraktiva för pendling till arbete och studier, menar Västtrafik.

På linje 584 Ljurhalla­-Nårunga-Vårgårda kommer en morgontur att starta redan från Vårgårda station klockan 06:43 och vara vid hållplats Vaselid som vanligt klockan 07:00. I dag utgår turen därifrån.

På motsvarande sätt kommer två turer med linje 584 Vårgårda-Asklanda-Vårgårda att starta vid Vårgårda station klockan 05:21 och 06:57 och vara vid hållplats Ljurhalla klockan 05:37 respektive 07:13, där turerna utgår i dag vid de klockslagen.

MTR Express

Den 10 december börjar också snabbtåget MTR Express att göra uppehåll för av- och påstigande i Alingsås. Det blir 48 stopp i veckan, fyra på vardagar i vardera riktningen, åt Stockholm respektive Göteborg, samt 2-3 i vardera riktningen på lördagar och söndagar.

– Det har varit ett återkommande önskemål från kunder ända sen trafikstart att MTR Express ska stanna i Alingsås, sa Peder Osterkamp, kommersiell chef på MTR Express, till AT tidigare i år.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.