Smakprov från Bjärkefilmen

BJÄRKE

I år fyller den moppe – och nu kan AT visa ett smakprov från 2017 års upplaga av ”Folk och händelser i Bjärkebygd”.

En brandbil från Kalifornien och en Rolls Royce som varit med i en Bud Spencer-rulle. John Bauer-inspirerad vävning, utflyktsmålet ”Björnehall”, kabaré i Gendalen, ombyggnation av Eska kyrkas kyrkorum samt ett besök utanför bygden, i Gåsevadholms slott i Halland.
 
Tidlös skönhet
Ja, ”Folk och händelser i Bjärkebygd” anno 2017 bjuder onekligen på variation. Förutom dess kvaliteter som tidsdokument ägnas också ordenligt med tid till att porträttera byggnader och praktfulla träd i Gräfsnäsparken, en historisk plats som bjuder på en tidlös skönhet.
Filmaren Patrik Danielsson, som haft ansvar för hela produktionen, förutom inslaget om vävtextilier, menar att det är en fantastisk dokumentation för och om bygden.
 
”Är unikt”
– Många som varit med i filmerna finns inte med oss längre. Och det innebär att vad de visar upp är unikt. Vi har haft en hel del fantastiskt material. Bland annat fick vi komma in på Koberg för några år sedan. Det tog fyra år innan vi fick det.
 
Danielsson konstaterar att första filmerna var mer fokuserade på fordon.
– Men några damer i hembygdsföreningen tyckte att det skulle bli lite mer varierat.
 
Hur har du tänkt när du satt samman årets film?
– Det var lite tunt med idéer i början av året. Så vi funderade på ifall det skulle bli en film eller inte. Det är några saker som vi alltid har med, som Hjulets dag.
– Men vi behövde lite nya grejer. Björnidet ’Björnehall’ var en sådan sak. Kabarén i Gendalen blev också en separat film, som vi lade in en förkortad version av. Så att det blir lite skratt också.
 
Blir det en film nästa år?
– De sista fyra åren har man sagt att det blir den sista. Men jag vet att vi kommer att sätta ihop en gammal smalfilm, från gamla tider, som vi ska restaurera och ljudsätta.
 
”Rik bygd”
Börje Gustavsson, medlem i Bjärke hembygdsförenings styrelse, som är filmens uppdragsgivare:
– Vi upplever att det är en väldigt rik bygd och att det finns mycket att berätta om, säger Gustavsson.
 
– Det har varit filmer som varit väldigt uppskattade genom åren. Men det har varit lite svårt att hitta nya människor som köper film idag. Jag tror att vi står inför ett skede där det är lite förändringar på gång. Vi har dock inte sagt att det här är den sista filmen vi gör. Det gäller för föreningen att hitta nya väger att visa upp bygden, säger Gustavsson.
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher