Foto: STEFAN SAMUELSSON
Industrigatan på Sävelund var en av de sista som plogades under tisdagen.

SMHI varnar: Efter snö kommer ishalka

alingsås

Snöandet har upphört för den här gången, men det närmaste dygnet kan bli riktigt besvärligt för trafiken. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka natten mot onsdag.

Enligt väderprognosen kommer det att vara uppehåll och flera minusgrader resten av tisdagsdygnet i vårt område men natten mot onsdag ska mildare luft börja strömma in från sydväst över södra Sverige.

Det blir då regn och skurar, nederbörd som när den lägger sig på de kalla och snöiga vägbanorna kan leda till riktigt halt väglag. 

”Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3 mm eller mer inom 6 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass,” skriver SMHI på sin hemsida. Klass 1-varningen gäller nästan hela Västergötland, Bohuslän och Halland.

Under onsdagen ska dessutom ett nytt område med snö och regn dra in från sydväst över Götaland och Svealand.

Snösvängen är i full beredskap hos såväl Trafikverkets entreprenörer som hos kommunerna. Arbetsledare Mats Andersson på Alingsås kommuns tekniska förvaltning säger att han och hans kollegor följer väderprognoserna noga, innan de bestämmer om de ska strö stenflis eller salt på vägarna, eller en blandning av båda.

– Halkbekämpning blir det på ett eller annat sätt, säger han och fortsätter, vis av erfarenheten från en tidigare vinter:

– Det är alltid svårt när det ligger runt nollan. Det blir väldigt slaskigt och sen kan det frysa snabbt. Vi får försöka vara med ta bort snön när regnet kommer.

Alingsås kommun har cirka 18 mil gator och vägar och nio mil gång- och cykelleder. Snöröjningen började vid tvåtiden, natten till tisdag, och var klar vid lunchtid. Nästa steg är alltså att halkbekämpa för att gardera sig mot ishalkan som SMHI varnar för.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.