Foto: TOTTE VESTERLUND
MANTELN. Här syns smyckeskonstnären "Ikkan" med konstverket "Manteln.

Stärkande mantel på museet

Alingsås

Ett femtiotal synonymer till civilkurage utgör konstverket ”Manteln”. Ett smycke som ger råg i ryggen.

Under november har smyckeskonstnärern Erika ”Ikkan” Fridén haft workshop med ungdomar och unga vuxna. Det har lett till verket ”Manteln” som nu visas på Alingsås Museum.

I torsdags var det vernissage för ryggsmycket. Deltagarna har fått skriva ned sina tankar om vad civilkurage är.

Utifrån dessa tankar har varje deltagare fått välja ut ett ord som de tycker sammanfattar sin reflektion på temat. Ordet har sedan stämplats på en silverbricka som fästs på en halsring i silver.

– Deltagarna visste inte vad civilkurage betyder. Ordet används inte så mycket. Det vet konceptet och då får man upplysa om att det finns ett sammanhängande ord för det, säger ”Ikkan”.

Mod centralt ord

Deltagarna har fått tänka helt fritt – vilket också syns på den färdiga produkten. Bland orden på brickorna finns ”#metoo”, ”feminist” och ”aina”.

Längst fram hänger en bricka som det står ”mod” på då det var något som de flesta återkom till.

– Det kan vara mod att våga stå upp för sig själv eller andra. Antingen i ett politiskt perspektiv eller i skolsituationer som att stå upp mot mobbning, berättar ”Ikkan”.

– Tanken är att man ska kunna gå härifrån rakryggad med de här orden i ryggen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.