”Trump dossier” i centrum i Rysslandsutredning

AT i Washington

Den kontroversiella personakten över Donald Trump – ”Trump dossier” – har under senare veckor hamnat i centrum under den pågående FBI-utredningen om huruvida Trumpkampanjen haft otillåtna kontakter med Vladimir Putin och ryska representanter innan presidentvalet förra året. Personakten producerades av den hemlighetsfulla Washingtonbaserade forskningsfirman Fusion GPS, som grundades av en tidigare Wall Street Journal-journalist Glenn Simpson, och arbetar med ”oppositionsforskning” (opposition research) – bland annat att genom hårdföra och ibland fula knep gräva fram smutsiga detaljer om politiska och kommersiella motståndare. På firmans kryptiska hemsida – som bara utgör en sida – finns varken telefonnummer, adress eller kontaktpersoner. Enbart en email-adress att kontakta företaget.

Personakten över Trump befinner sig mitt i den politiska hetluften i Washington, och anses innehålla – bekräftade eller obekräftade – uppseendeväckande detaljer och sensationella uppgifter om presidenten och dennes Rysslandskontakter, och skall ha sammanställts av en före detta brittisk spion, Christopher Steele, genom ryska kontakter och källor.

För ett tag sedan framkom det att Clintonkampanjen och Democratic National Committee (DNC, den demokratiska nationella kommittén) delvis betalat för den explosiva personakten. Men den lär först varit beställd 2015 av allierade till den republikanske senatorn Marco Rubio (Florida) i inledningsskedet av de republikanska primärvalen. Senare har dossiern hittat sin väg till FBI. FoxNews uppger att Christopher Steele givit dem ett exemplar.

När företrädare för Fusion GPS vittnade inför kongressen i oktober åberopade de den amerikanska konstitutionens rätt (The Fifth Amendment) mot självanklagelse, det vill säga att vägra svara på frågor, och firman ger inte vika för kongressens (republikanernas) krav på att få se dess bankkonton, för att därmed kunna avgöra vilka som betalat för firmans tjänster.

Republikanerna i kongressen är bland annat upprörda över att ett dokument som delvis betalats av Clintonkampanjen, enligt vad de misstänker, används som underlag för en utredning av en republikansk president. Samt att en senior tjänsteman på justitiedepartementet inte avslöjade sina kontakter med Fusion GPS och att dennes hustru arbetade för firman under valkampanjen ifjol. Vidare påtalar republikanerna att flertalet inom utredningen har nära kopplingar till Clintonkampanjen och det demokratiska partiet. Utredningen har mer och mer tagit formen av en partipolitisk dispyt.  

Vad som framkommit är att Fusion GPS haft många framstående kunder, och utnyttjat sina kontakter inom media för att få fördelaktig publicitet för sina klienter, och därmed vänt vinden till deras fördel. En slags ”journalister för uthyrning”-tjänst.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.