Trump-twitter upprör Storbritannien

AT i Washington

Det är inte bara Sverige som upprörts över president Trumps uttalanden och tweets (med omkring 40 miljoner twitterföljare). Nu är det Storbritanniens tur efter att presidenten skickat vidare antimuslimska tweets från Jayda Fransen, biträdande ledare för den brittiska högerextremistiska och nationalistiska organisationen Britain First.

Och kritiken lät inte vänta på sig i London. Trumps twittrande skapade till och med upprörda känslor i det brittiska parlamentet och hos premiärminister Theresa May. Och där den amerikanske presidentens (stats)besök i landet nästa år nu verkar vara i farozonen. Till och med en trogen vapendragare som förre UKIP-ledaren Nigel Farage sade att Trumps retweet ”inte var okej”.

Den brittiske journalisten Piers Morgan twittrade ”Visste du vad Britain First är innan du vidarebefordrade dem, Mr. President? … Så varför fortsätter du att stödja en hop vidriga fascistiska islamofober? … Detta är en stor sak i mitt land.” Jayda Fransen förklarades tidigare i höstas skyldig till rasistiskt tal eller hets mot folkgrupp.

Amerikanska kommentatorer anser nu att Trumps twittrande kan hetsa grupper och skada amerikanska medborgare utomlands. Men Britain First har fått luft under vingarna genom den enorma exponeringen, och organisationen gick ut och tackade den amerikanske presidenten. Vita Husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders sade att Trump ”vill höja konversationen genom att tala om verkliga frågor och verkliga hot och att extremt våld och extrem terrorism är något som vi vet är mycket reellt och som presidenten känner starkt för … och för att skydda amerikaner”.

Reaktionerna i Storbritannien verkar starkare och mer upprörda än de svenska tidigare i år. Det var i februari, som Trump, i ett tal i Melbourne, Florida, utmålade Sverige som ett ”skräckexempel” på invandring — ”What happened last night in Sweden”. Efter att ha sett ett inslag om Sverige av dokumentärfilmaren Ami Horowitz på Tucker Carlson Tonight-showen kvällen innan. Vilket tydligen medverkade till febril verksamhet på det svenska utrikesdepartementet, som ville ha en förklaring till presidentens uttalande från den amerikanska administrationen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher