Foto: OLOF HOLM
Malin Yring, ordförande AMTS och koreografiansvarig för Musikalafton at the movies.

”Det gäller att nå ett resultat där alla är nöjda”

AMTS-blogg

Alingsås Musikteatersällskap sätter i år upp föreställningen Musikalafton at the movies, med inslag från fyra musikaler som blivit film. Sju AMTS-medlemmar bloggar från Palladium. Ordföranden Malin Yring avslutar veckan.

Söndag 7 januari

Då var vi igång på riktigt! Premiären är avklarad, med tillhörande festligheter efteråt, och därefter har ytterligare en föreställning spelats. Regissörerna har lämnat över stafettpinnen till ensemblen som nu ska löpa sista sträckan – som är spelperioden – på alldeles egna ben. Förhoppningsvis känner de sig trygga med att ensemblen kommer lyckas få deras visioner att fortsätta växa och frodas även i deras frånvaro.

Jag är ordförande i AMTS sedan 2014 men i just denna produktion har min roll varit väldigt blandad, på gränsen till att jag hade velat kunna klona mig! Jag är tillbaka på scenen som ensemblemedlem men är också ansvarig koreograf samt en del av kostymgruppen. Har heller inte kunnat hålla tassarna borta från generell planering av processen. Det blir mycket, men jag älskar att se de olika pusselbitarna falla på plats. Till exempel när ensemblen sätter en ny koreografi, hur den kommer till liv med alla känslor och uttryck och hur den sedan strålar med scenkostym på plats.

Foto: Cristina Santos/AMTS
Foto: Cristina Santos/AMTS

Jag har fått nöjet att jobba nära alla regissörer, som ju är fyra stycken i denna uppsättning, en för varje musikalsjok. Det har handlat om att samla in regissörernas önskemål kring antal koreografier, antal ombyten, klädstilar, dansstilar, form, känsla, färg, syfte… och sedan förvalta dessa önskemål och lägga till sin egen konstnärliga touch. Det gäller att nå ett resultat där alla är nöjda och känner sig representerade. I ”Musikalafton – At the movies” har jag har haft turen att vara en del av två riktigt grymma team inom både koreografi och kostym och det känns som vi lyckats uppnå det vi siktade på! Som grädde på moset har vi en otroligt proffsig och ambitiös ensemble, vilket gör att både regi, koreografi, sång och kostym verkligen kommer till sin rätt.

Arbetet med produktionen startade redan vintern 2016 då styrelsen utsåg ett så kallat ”repertoarråd” som började spåna på föreställningens innehåll. Styrelsen tog förslaget vidare och påbörjade arbetet att rekrytera en produktionsgrupp och utse ansvariga på alla poster. I praktiken drivs en AMTS-produktion ungefär som ett företag där alla ansvarspersoner är projektanställda, om än i de flesta fall utan lön. Jag är imponerad över hur många vi är som lägger ner så mycket tid och energi bara för att vi älskar det och för att vi vill ge er, kära publik, nya föreställningar varje år. Därför hoppas vi innerligt att många vill komma och titta!

Det är vår betalning – att få möta era leenden och varma applåder.
Malin Yring
Ordförande, koreografiansvarig, kostym

Foto: Cristina Santos/AMTS
Foto: Cristina Santos/AMTS

Lördag 6 januari

Foto: OLOF HOLMSara Mökander är både en del av ensemblen och administrativt ansvarig.
Foto: OLOF HOLM
Sara Mökander är både en del av ensemblen och administrativt ansvarig.

Premiärdagen är över och nu börjar det på riktigt, inga mer rep eller notes utan bara att kötta på scenen och i publiken allt vi har och den bästa upplevelsen någonsin, Musikalafton 2018 – at the movies. 

I skrivande stund är klockan 22.32 på premiärkvällen 5 januari och jag har precis klivit av scenen, nerverna som vi alla haft inför denna dagen har börjat lägga sig och det är dags att börja byta om från scenkläder till festkläder för nu är det premiärfest som gäller. Fira att premiären är gjord och det gick över förväntan bra, allt satt som det skulle och publiken var FANTASTISK! Varje gång jag står på scen och tar in publikens applåder och jubel när en föreställning är gjord blir jag alltid lite tårögd och rörd för att något vi kämpat för så mycket är så uppskattat av er i publiken, det är sån härlig känsla. TACK TILL ER!!

Denna gång på Palladiums scen är min tredje gång i rad i ensemblen och vi har som bekant repat sedan september men för mig började det mycket tidigare. Tidigt i våras, närmare bestämt den 8 mars skrev Lina Kron på AMTS:s facebooksida att det saknades folk på vissa punkter till produktionen. Där bland alla punkter stod ”administrativt ansvarig” som jag fastnade för direkt och kände att jag ville vara en del av produktionen i år mer än att vara med i ensemblen och rollen har passat mig perfekt. Som administrativt ansvarig har jag bl.a. skapat ensemblens repschema som vi har gått efter hela hösten och hållit det uppdaterat, lagt myggschema samt även tagit emot anmälningar till audition.

Jag är så tacksam och glad att jag får stå på Palladiums scen och känna nervositeten, svettas, skratta, dansa, sjunga och agera, allt på samma gång. Alla som håller på med detta är såna kämpar och verkligen ger allt, både dom på scenen och alla runt omkring som kompletterar allt så publiken får se en underbar föreställning som innehåller lite av det mesta. 

Hoppas vi ses på Palladium. Musikalafton 2018 kommer bli något ni sent kommer glömma, det kan jag lova!!
Sara Mökander
Administrativt ansvarig & ensemble

Fredag 5 januari

Foto: OLOF HOLMSofia Brage både står på scenen och är regiassistent.
Foto: OLOF HOLM
Sofia Brage både står på scenen och är regiassistent.

Premiärdagen är här!

Efter en lång tid av rep och hårt slit har vi äntligen premiär. Vi ska ikväll visa upp Musikalafton 2018 At the Movies och vi taggade till tusen. Även om det har gått en ganska lång tid sen vi hade vårt första rep känns det ändå som om det var igår vi började. Tiden har gått så snabbt, men oj vad roligt vi har haft det.

För fyra år sedan gjorde jag audition till AMTS för första gången. Det var det bästa valet jag någonsin gjort. Jag var med år 2013 och 2014, men de senaste två åren har jag helt enkelt inte haft tid med det, även fast det kliade i fingrarna varje gång jag såg att det var dags för audition igen. Nu är jag tillbaka och det känns underbart. Att vara med i AMTS är helt fantastiskt. Alla är så välkommnande och man känner att man är en del av en enorm gemenskap.

Min roll i årets uppsättning är som ensemblemedlem och regiassistent till ”Cats”, som är en av de fyra musikaler vi sätter upp. Det har varit väldigt roligt och nyttigt att få ha en liten extra inblick i produktionen. Alla jobbar otroligt hårt för att få en så bra föreställning som möjligt och idag får vi äntligen visa hur mycket vi har kämpat. Alla leenden på publikens läppar, alla skratt, gråt och oväntade reaktioner är anledningen att vi gör det här. Att få helt olika människor att samlas för en kväll och uppleva något tillsammans ger en otrolig känsla när man står på scenen.

Jag hoppas att vi ses på Palladium, för i kväll så SMÄLLER DET!
Sofia Brage

Torsdag 4 januari

Foto: MIKEY LENNARTSSONSebastian "Frasse" Hellström sköter scen och teknik i AMTS.
Foto: MIKEY LENNARTSSON
Sebastian ”Frasse” Hellström sköter scen och teknik i AMTS.

Ett år sen sist, dags för Frasse att blogga om AMTS igen… HURRA! I årets produktion är jag som vanligt scen-/byggansvarig tillsammans med Robert ”Burken” Karlsson och även teknikansvarig tillsammans med Marcus Funderud. Första scenografimötet skedde i september om jag inte minns fel. Vi fick se vad scenograf Robert Maskinen trollat ihop denna gång. Som vanligt var det något extraordinärt. Efter ytterligare veckor med planering så kom bygget igång i oktober och sedan har vi försökt bygga en till två gånger i veckan. Vi har en fantastiskt lokal där vi kan bygga stora delar av scenografin, sen när vi kommer in på Palladium kan vi pussla ihop alla delar. Tack vare detta så kan vi bjuda våran publik på extra fina scenografier. 

26241124_10154876824366626_1554336047_n

Mitt i allt så gick jag och blev pappa…”Grattis Frasse!” Tack ska ni ha! Efter det blev det att börja trolla med tiderna för att hinna vara med och bygga så mycket jag kunde. Men med fantastiska vänner som byggkollegor så har allt löst sig fint! 

Denna scenen skiljer sig lite från tidigare byggen då den innehåller många olika element som gör att den kan ändras något under föreställnings gång. Detta har också medfört mycket planering så allt funkar som en helhet. 

26610717_10154876773891626_1194313074_o

När scenen nästan är klar och ensemblen fått repa lite på den så är det dags för lite magi. Ljussättning! Nyårsdagen körde Marcus och jag igång kl. 09.00 och gick sedan hem kl. 05.00. Då hade vi hunnit igenom hela föreställningen, men sedan återstår det massa finlir för att ljuset ska nå den standard vi eftersträvar. Rörliga lampor ska programmeras, scenerna ska få sin stämning genom färgsättning och ljusriktningar. Det ligger fler timmar bakom en ljussättning än vad en lekman kan tro. I AMTS har vi en tendens att sätta ribban något högt, men lyckas på något sätt ta oss över varje gång. *Ta i trä!*

En liten glimt av vad vi sysslat med. Jag hoppas nu att ni kommer och ser denna fantastiska föreställning och njuter ordentligt! 

Stötta Alingsås kulturliv och hjälp oss hålla det levande! Vi älskar att ge er musikal! 

Kör stenhårt ensemblen! Och alla ni runtomkring scenen: Ni är guld värda och gör ett galet grymt jobb!!

Sebastian Hellström

 

Foto: SOFIA VALES
Cristina Santos och bilen som gör reklam för Musikalafton at the movies.

Onsdag 3 januari

”Frasse, om ni sätter upp Sound of Music ska jag ta sånglektioner och göra audition för abbedissan.” sa jag kaxigt en solig dag när AMTS körde musikalquiz på Tallhyddan för ett par år sedan. Och så GÖR de det i år! Fick då erkänna att jag inte var redo alls, även om drömmen lever ännu… En dag, kanske…

PR-gruppen har möte. Foto: Lina Kron.
PR-gruppen har möte. Foto: Lina Kron.

I alla fall – det blev mer ”If you can’t join them – promote them”, då jag blev tillfrågad av producenten att vara med på PR-sidan i årets produktion. Det har varit så roligt att jobba tillsammans med de andra i PR-gruppen – fixa annonser i press, TV-reklam i mataffärer, tapetsera stan med affischer, åka i den fina ”musikalbilen”, dela ut flygblad på Kungsgatan och då möta många alingsåsare som skiner upp ”Åh, är det AMTS!”, fota i kostymförrådet, på repetitioner och spelningar på t ex Kulturnatta och Light Night Shopping (i ösregn….) för att ha material till det som blev vår uppskattade julkalender på Instagram. Det är så härligt och inspirerande att arbeta med marknadsföring av något jag kan stå för av hela mitt hjärta!

AMTS-flyer på en grävskopa. Foto: Cristina Santos
AMTS-flyer på en grävskopa. Foto: Cristina Santos

Förut var jag bara entusiastisk publik – nu när jag fått förmånen att se hela processen, blir jag även verkligen imponerad av allt arbete som ligger bakom för att göra detta möjligt. Amatörteater, ja, men så himla proffsigt! Och jag inser mer och mer att det viktigaste för mig inte nödvändigtvis är stå på scen, även om det hade varit roligt, utan att få följa med på resan från audition till föreställning och få vara en del av gemenskapen i detta härliga gäng. Kanske du också vill vara med nästa gång?

Nu ser jag fram emot premiären och har redan köpt biljetter till ytterligare två föreställningar efter det, för det här VET jag att jag kommer att vilja se mer än en eller två gånger. Hoppas vi ses på Palladium!
Cristina Santos
medlem av PR-gruppen

Alexander i snön med flygbladet vi delat ut. Foto: Cristina Santos
Alexander i snön med flygbladet vi delat ut. Foto: Cristina Santos
AMTS-framträdande vid Light Night Shopping. Foto: Cristina Santos
AMTS-framträdande vid Light Night Shopping. Foto: Cristina Santos

Öppna en av luckorna i AMTS-kalendern på Instagram:

Tisdag 2 januari

Foto: OLOF HOLMHanna Brobäck, både står på scenen och är ansvarig för hår och makeup.
Foto: OLOF HOLM
Hanna Brobäck, både står på scenen och är ansvarig för hår och makeup.

Snart är det dags. Dags att ställa sig på scenen framför en fullsatt salong och riva av premiären av Musikalafton 2018 – At the Movies. Dags att känna strålkastarnas ljus och värme mot ansiktet. Dags att springa från scenen upp till logen för att snabbt byta kläder till nästa scen. Dags att ta emot publikens jubel och göra det jag älskar mest av allt. Det känns nästan overkligt, 2018 har känts så långt borta och nu helt plötsligt är det nya året här och bara tre dagar kvar till premiär. 

Från dagen då det var audition fram tills nu har det gått i ett. Både ensemblen och produktionsgruppen har slitit hårt hela hösten för att få fram det bästa. Detta är tredje året som jag är med i ensemblen men denna gången har jag även tagit mig an rollen som hår- och makeup-ansvarig. Detta innebär att jag också har varit en del av produktionsgruppen vilket för mig har varit helt fantastiskt. Det är så många fler än vi som står på scen som arbetar med föreställningarna och jag har insett vilket otroligt stort jobb de gör. Att ha ansvar för hår och makeup har varit utmanande i år, just för att det är så snabba byten mellan de olika musikalsjoken. Det gäller att få ihop det så att regissörerna blir nöjda men också så att det funkar för oss att snabbt sminka av och på.

Jag är så taggad på att få uppträda med detta fantastiska gäng ännu ett år med ännu en föreställning. Att ta första klivet in på Palladiums golv är lika skönt och glädjande varje år, det känns som hemma på ett sätt. Det är först då man inser att det inte är långt kvar av processen. Den senaste veckan har vi praktiskt taget bott in oss här och jag älskar det. Alla sliter och jobbar för att få klart allting till premiären vilket leder till många långa dagar och sena kvällar.

AMTS har blivit en stor del av mitt liv och vi är som en stor familj som svettas, skrattar, gråter, kämpar och peppar tillsammans. Vi är alla extremt taggade på att visa upp denna härliga blandning av musikaler och ge vår publik en upplevelse de sent (förhoppningsvis aldrig) kommer glömma.
Hanna Brobäck
Ensemble och Hår- & makeup-ansvarig

Se ett filmklipp från när AMTS uppträdde på Kulturnatta, där bland andra Hanna är med:

En bild från Cats-repetitionen. Foto: Cristina Santos.
En bild från Cats-repetitionen. Foto: Cristina Santos.

Nyårsdagen 1 januari

Foto: MIKEY LENNARTSSONLina Kron, producent Alingsås Musikteatersällskap.
Foto: MIKEY LENNARTSSON
Lina Kron, producent Alingsås Musikteatersällskap.

Premiärveckan är här!
Välkommen till en vecka fylld med sång, dans, bygg, kostymskapande och mycket mer. För denna vecka kommer du nämligen få följa med personer från Alingsås Musikteatersällkap när de sista pusselbitarna faller på plats inför premiären på fredag.

Vi som skriver denna vecka är en härlig mix av personer från både produktionsgruppen och ensemblen. Produktionsgruppen i en uppsättning är de som jobbar med allt runt om det som själva ensemblen gör på scen. Vi har alla lite olika ansvarsområden, allt från att planera och lära ut det konstnärliga, sy kostym, bygga scen, fixa rekvisita till att jobba med PR och sponsring. I denna produktion är vi runt 50 personer som är delaktiga runt om och på scen på ett eller annat sätt. Alla dessa förtjänar ett stort tack för allt fint jobb som läggs ner.

Min roll i detta är som producent, den som har det övergripande ansvaret för att allt flyter på som det ska. Jag jobbar också med marknadsföringen samt med biljetterna och programbladet. I och med att vi i år har vår föreställning efter jul och nyår har jag och min PR-grupp under december haft en julkalender på vårt Instagram. Där har man kunnat följa med bakom kulisserna, gå gärna in och kika på amtsnu om du är nyfiken.

Den klassiska frågan, vart tog tiden vägen passar väldigt bra in just nu. Det känns faktiskt som om vi precis startade denna produktion och nu är vi snart igång med våra föreställningar – underbart! Det är så kul att se allas utveckling, hur de på så få månader får ihop denna vackra och känslofyllda föreställning. I skrivande stund sitter jag på Palladium och tittar när det målas och byggs på scenen. Ute i foajén sys det för fullt inför vårt rep med kostym senare ikväll.

Jag kan inte låta bli att le när jag kollar upp från min dator och ser alla fixa och trixa på olika håll. Det börjar nu närma sig tiden när alla ska samlas för rep och det droppar då och då in lite trötta men taggade personer. De spanar in allt nytt som skett på scenen sen de gick hem natten innan och så fort någon ber om hjälp reser sig alla upp. Som producent är det en mycket härlig syn.

Hoppas vi ses på Palladium någon av de kommande helgerna, vi spelar till den 21 januari 😊
Lina Kron, producent

Se när flygeln flyttas på Palladium. När den flyttas  är Palladium-tiden igång på riktigt för AMTS:

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.