Darj: ”Man måste uppleva det för att förstå”

Handboll

Det svenska handbollslandslaget gjorde det ingen trodde var möjligt – för andra gången i EM-turneringen.
Efter jättedramat i semifinalen mot Danmark, väntar EM-final mot Spanien för Max Darj och hans kumpaner.

 

– Jag har sovit, men mindre än vanligt kan man säga (skratt). Man går runt i en liten bubbla här, säger Max Darj på telefon från Kroatien när AT-sporten ringer upp.

Kan du beskriva bubblan?

– Nja, den måste man uppleva för att förstå tror jag. Men just nu är det en jäkla härlig bubbla att vara i, det kan jag lova!

Matchen som landslaget bjöd de svenska fansen på innehöll allt. Dominant spel i 58 minuter, en snöpligt kvittering i slutsekunden och sedan avgörande på extratid.

– Vi har en matchplan som vi håller oss till hela tiden, vi blir aldrig stressade och har hela tiden ett par mål upp på Danmark. Det är hela tiden dom som jagar. Sedan visste vi att det skulle bli tufft och att vi saknade ett antal killar. Men de som kommer in i deras ställe gör det så jävla bra. Man kan börja nämna folk till höger och vänster men det slutar med att jag kommer nämna hela laget. Det är så bra, summerar Darj matchen.

Helt ärligt – fanns det inte tvivel i gruppen på att ni skulle klara detta med alla spelare borta?

– Alltså, sjukdomar och skador kommer alltid. Det gäller bara att tro på det vi gör och inte ändra så jäkla mycket. Vi kör på det vi pratat om och tror på, sedan får vi se hur långt det räcker. Det är också en skön känsla att komma till match och veta att Danmark inte vet vad vi kommer med. Det kan låta lätt kanske men det är lite av ett drömläge att göra en sån här match just nu. Vi levererar som bäst när det gäller och jag är så jäkla stolt över hela det här laget. Det är få förunnat att vara med om det här, speciellt i det här unga gänget som inte har så mycket rutin.

Vad sa ni till varandra inför förlängningen? Var det några gamnackar efter Danmarks kvittering?

– Vi skulle inte göra så mycket annorlunda egentligen. Hur vi klarade det vet jag knappt, alla tankade i sig energi och bara gnetade på. Vi förde matchen i 58 minuter och kändes hetare och bättre än Danmark.

Känslan när slutsignalen går – tänker man något på final då eller är det bara ett rus?

– Haha, nej då är inte finalen i huvudet så mycket. Det är bara så sjukt allting, att vi lyckas. Det är glädje och man vill bara krama om alla goa gubbar i laget.

Och dunka några av dom på axeln lite extra hårt?

– Haha, ja då tar man nog ett par extra blåmärken. Det är inga problem.

 

Kan du beskriva Kristján Andréssons ledarskap? Vad är det han gör så bra?

– Jag tycker semifinalen speglar hela hans ledarstil. När det kommer in folk på ovana positioner som inte spelat så mycket, och ändå går in och tar för sig så otroligt mycket. Det är det som Krille och ”Boken” (Martin Boquist) tillåter en att göra, att ta plats. Folk är så bekväma i gruppen så man vågar ta det där extra skottet eller kliva en extra gång istället för att bara passa vidare.

– Det är mod det handlar om och då måste man vara trygg i gruppen för att klara av det. Det är Krilles ledarstil, plus att han är en bra matchcoach.

Hans lugn imponerar onekligen, hur viktigt är det?

– Det är väldigt skönt att ha ett sånt lugn, så dom på bänken inte stressar upp sig lika mycket som vi spelare. När det är time-out och sådant pratar han långsamt och får ut det han vill.

Max Darj ska spela EM-final, hur låter det?

– Det låter jäkligt bra! Hade man sagt det till oss inför januari så hade jag nog varit lite skeptisk men nu är vi där. Vi ska göra samma som i semifinalen, bara tro på det vi gör. Det är trots allt bara en handbollsmatch, två mål och en boll. Gör man det för stort så börjar man tänka för mycket. Man måste hålla det på en bra nivå. Det är klart det är jäkligt stort men den insikten får man få efter matchen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.