Foto: Stina Gränfors
Piérre Reimertz, Caroline Kabat, Rebecka Gustin, Joakim Gustin, Ninni Carlsson och Erik Edhagen är några av dem som ligger bakom #Metoo Hack.
Foto: Stina Gränfors
Piérre Reimertz, Caroline Kabat, Rebecka Gustin, Joakim Gustin, Ninni Carlsson och Erik Edhagen är några av dem som ligger bakom #Metoo Hack.

Digitalt fokus på #metoo

Alingsås

I februari arrangeras ett #MeToo Hack i Göteborg för att hitta digitala lösningar som kan motverka sexuella övergrepp och trakasserier.
– Jag kämpar både för min och alla andra kvinnors rätt till integritet och jämlika förutsättningar, säger alingsåsaren Rebecka Gustin, initiativtagare.

Det var en kväll i höstas som socionomen Rebecka Gustin fick en stark känsla av att hon ville bidra till att alla de röster som höjts under Metoo inte skulle glömmas.

Hon engagerade även sin make Joakim Gustin, som är programmerare, och tillsammans började paret spåna kring digitala lösningar som kan motverka sexuella övergrepp och trakasserier. 

– Jag tänkte att åtminstone jag, Joakim och kanske någon designer skulle köra på, men samtidigt ville jag se om det fanns ett intresse även hos andra av att vara med.

”Blev så glada”

Det fanns det. Nu är 100 deltagare med yrkestitlar som programmerare, designers, socionomer och genusvetare anmälda till hacket, som äger rum hos ett IT-bolag i centrala Göteborg den 3 februari.

– Det är personer som verkligen brinner för det här och som blev så glada att detta arrangeras. Under själva hacket kommer fokus ligga på att bygga produkterna, men redan i veckan har vi ett prehack, som 65 personer anmält sig till, då vi bland annat kommer ha samtalsövningar, berättar Rebecka.

Redan nu finns ett helt gäng idéer att ta del av på hemsidan metoohack.se.

– Det är en idébank där allt som kommer in publiceras för att vem som helst ska kunna inspireras. Eller sno idén. Det viktigaste är att vi skapar en förändring, men vem som gör det är skit samma.

Vad är det som gör att Metoo-rörelsen berört dig så starkt och att du känner att du vill engagera dig?

– Det är ett tecken på att det inte är jämställt. Vi värderar inte en kvinnas nej som en mans nej, och kvinnors kroppar sexualiseras på ett helt annat sätt än mäns. Det gör att jag blir upprörd in i märgen. Jag kämpar både för min och alla andra kvinnors rätt till integritet och jämlika förutsättningar.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher