Klass 5 på Eggvena skola tog sig inte vidare från Vi i femmans kvartsfinal. Foto: Jenny Schagerlind

Eggvena inte vidare i Vi i femman

Herrljunga

I förra veckan tog sig Nårunga skola på ett imponerande vis vidare till semifinal i ”Vi i femman”. Under tisdagskvällen var det Eggvenas tur. Jesper Kvalnes och Lina Johansson var klassens representanter. De lyckades dock inte fullt lika bra som Nårunga och föll med 33-18 mot Sätilaskolan.

Tisdagens kvartsfinal i den klassiska radiotävlingen Vi i femman inleddes med visst teknikstrul. Programmet var därför ett par minuter försenat och när matchen sedan väl kunde komma igång fick programledaren Kristin Holmberg snabba sig för att hinna ställa alla frågor som varvas med musik.

Trevande start

Till P4 Sjuhärads studio i Borås hade den lilla klassen från Eggvena tagit sig och Jesper Kvalnes och Lina Johansson var beredda att försvara Eggvena och Herrljunga kommuns färger. 

Det blev en något trevande start på matchen och inget av lagen hade något svar på de två inledande snabbfrågorna. Sammanlagt ställs det fem snabbfrågor och ställningen efter detta moment var 2-1 till Sätila. 

Därefter var det dags för kvällen första a- och b-fråga. Den handlade om växtriket och båda lagen fick en poäng då de visste att det är rötterna som suger åt sig vätska. Däremot kunde ingen av dem vad fotosyntesen är för något och Sätila var i fortsatt ledarposition. 

Känd författare

Från växter till matte och en fråga om vikt som båda lagen kunde med bravur.

Kvällens kändisfråga ställdes sedan av författaren bakom Lasse-Majas detektivbyrå Martin Widmark. Där följdes lagen åt återigen efter att de båda kunde att de talas arabiska i Syrien.

Det var efter detta moment som Sätila gjorde sitt ryck. Efter totalt nio snabbfrågor för vardera lag och en musikfråga där Sätila hade fullt pott och Eggvena kammade noll så var ställningen plötsligt 23-16. Däremellan hade också övriga klassen fått svara på den gemensamma frågan där ett antal ledtrådar leder fram till det rätta svaret. I det här fallet var det vikingar det handlade om vilket båda klasserna kunde.

”Vad snackar dom?”

Nytt för i år är momentet ”Vad snackar dom?” där barn talar sitt modersmål och de tävlande helt enkelt ska gissa från vilket land de kommer. Sätila var snabbast på knappen och gissade rätt att flickan var från Danmark. 

Innan den avslutande stegen knaprade sig Jesper och Lina från Eggvena något närmare i den andra rundan av snabbfrågor. Ställningen var då 27-18. I stegen kan man få som mest 10 poäng och sedan blir det lättare och lättare och poängen blir mindre. På grund av underläget chansade Eggvena redan på åtta poäng men lyckades inte komma fram till den idrott som söktes. Det gjorde däremot Sätila som svarade handboll på sexpoängsnivån och fastställde slutresultatet till 33-18.

Det var dock inga sura miner på varken Jesper Lina eller någon annan från klassen för det. Alla tyckte att det hade varit en spännande och rolig upplevelse.

– Det allra roligaste var att få prata i radion, sa Lina Johansson direkt efter matchens slut.

Se bilder från matchen i torsdagens AT.  

 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.