Foto: TOTTE VESTERLUND.
BJUDER IN. Bertil Carlsson är pastor i Equmeniakyrkan i Magra och Gräfsnäs som kommer att erbjuda en upptäckargrupp där deltagarna kan diskutera religiösa och etiska frågor.

Equmeniakyrkan bjuder in till samtal

Bjärke

– Det finns ett uppdämt behov hos människor att hitta ett ställe där de kan pröva sina tankar, säger Bertil Carlsson.
Han är pastor i Bjärkes Equmeniakyrkor som kommer att erbjuda den möjligheten i form av en upptäckargrupp.

En samtalsserie i sju delar med öppna teman där deltagarna styr innehåll såväl som plats startas mitten av februari av Bjärkes Equmeniakyrkor.

Bertil Carlsson, som är pastor i Magra och Gräfsnäs, berättar att idén kom från Anders Sundholm.

– Han kom in på expeditionen och sa att vi borde ha någon samling där vi kan bjuda in folk som vill prata om religiösa eller etiska frågor, säger Carlsson.

Bland de teman som ska tas upp märks ”vad är det att vara människa?”, ”finns det en mening med livet?” och ”har bibeln något att tillföra min livsförståelse?”.

”Obotligt religiös”

– Vi öppnar upp samtalet. Alla är välkomna med sina frågor och sitt tyckande. Det är ingen kurs utan ett forum där man kan pröva sina tankar med andra, säger pastor Bertil Carlsson och fortsätter:

– Man måste inte vara färdig och stå för sina tankar. Poängen är att uttala dem och se vad som händer i samtalet med andra människor.

Funderar folk på vad meningen med livet är eller vad det är att vara människa?

– Jag tror det. August Strindberg sa att människan är obotligt religiös. Jag tror att vi har våra funderingar och måste sätta in våra liv i ett sammanhang, då är vi genast nära den religiösa sfären.

– Och som en ung flicka skrev i tidningen ”det måste finnas fler än jag som ligger och grubblar på kvällen om det finns en gud eller inte?”. Jag tror att hon har alldeles rätt. Det finns en massa människor som har sådana funderingar. Men vem ska man prata med det om, så att man inte blir betraktad som tokig? Då kan man komma till upptäckargruppen.

Kyrka, hem eller café

Platsen för träffarna är ännu en öppen fråga.

– Om det blir flest deltagare ifrån Sollebrunn så samlas vi i Sollebrunn, och blir det flest ifrån Magra så samlas vi i Magra, säger Bertil Carlsson och utvecklar:

– Vi har två Equmeniakyrkor, en i Magra och en i Gräfsnäs. Men om man hellre vill vara hemma hos varandra så kan det vara ett sätt att mötas, och vill man hellre träffas på ett café så kan det vara ett alternativ. Tanken är att de intresserade ska få vara med och planera det praktiska.

Nyfikna kan ta kontakt med Bertil Carlsson som har sin expedition på Svenska kyrkans pastorsexpedition i Sollebrunn.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.