Fängelse för att ha tvingat till tiggeri

Alingsås/göteborg

Tre och ett halvt års fängelse och utvisning. Det blir straffet för den 55-årige man som nu fälls för människohandel.
Mannen, som är dömd för mord i sitt hemland Bulgarien, organiserade tiggare som inhystes i en bostad i Alingsås.

Alingsås Tidning har tidigare uppmärksammat ärendet som gick till åtal i slutet av december. Det var i början av november som mannen greps av polis, och kort därefter häktades misstänkt för människohandel.

Tiggarna inhystes, sedan mars i fjol, i en bostad i Alingsås. Men enligt åklagaren Thomas Ahlstrand ska det inte finnas några indikationer på att de ska ha tvingats tigga i Alingsås, det ska främst ha handlat om Allums köpcenter i Partille.

Mannen har, vilket framgår av domen i Göteborgs tingsrätt, tidigare fällts för mord i sitt hemland Bulgarien.

– Det är någonting som har sagts i förhören. Det har framhållits som en indikation på att man ska vara rädd för honom. Vi har fått den uppgiften bekräftad från landets officiella myndighet, säger åklagaren Thomas Ahlstrand till AT.

Efter avtjänat straff ska han utvisas och han förbjuds att återvända till Sverige före den 17 januari 2028.

– Jag är naturligtvis nöjd att få en fällande dom i ett ärende som är svårt, och svårt att bevisa. Det är ett skeende under lång tid och brottsoffren är typiskt sett svaga personer som dessutom får bindningar till gärningsmannen, säger åklagare Thomas Ahlstrand.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.