Foto: Katrin Niklasson
GÖTEBORGARE I ALINGSÅS. Linda Spåman finns på plats under lördagens vernissage, och kommer även besöka Alingsås fler gånger den närmaste tiden för att hålla i workshops.
Foto: Katrin Niklasson
GÖTEBORGARE I ALINGSÅS. Linda Spåman finns på plats under lördagens vernissage, och kommer även besöka Alingsås fler gånger den närmaste tiden för att hålla i workshops.

Här får den dåliga kvinnan ta plats

Alingsås

– Jag tror det är först när man är en dålig kvinna som man blir fri.
Det säger Linda Spåman, vars utställning För sent för exorcism öppnar i Alingsås konsthall på lördag.

Konstnär, serietecknare, scenograf och spådam. Ja, Linda Spåman har många strängar på sin lyra, och det är en glittrande variationsrik värld hon nu bjuder in till med utställningen För sent för exorcism.

Stram roll

– Det är scener ur mina böcker som jag tycker om, sammanfattar Linda Spåman, som under gårdagen var i full färd att få utställningen på plats.

– Alla mina böcker handlar egentligen om urspårade människor, och hela mitt konstnärskap har handlat om berättelser om att vara kvinna. Och det är mest den dåliga kvinnan jag är intresserad av. Jag tror det är först när man är en dålig kvinna som man blir fri. Den roll vi förväntas spela är tråkig och stram. Men det kanske är en revolt på gång?

Linda Spåman debuterade som författare år 2005, med serieromanen Kötthuvudet. Därefter har hon utkommit med ytterligare fyra böcker. Den senaste, Den första kvinna, släpptes 2015.  

Den svarta humorn har stor plats i Linda Spåmans böcker, och därmed också i utställningen. Utställningens namn, För sent för exorcism, ställer frågan om det har gått så långt att det inte går att driva ut det onda längre, och också om det går att skratta åt alltihop. Svaret på den sistnämnda frågan är ja, enligt Linda.

”Måste få skratta”

– Jag tror man måste få skratta åt psykisk ohälsa, och åt eländet. Själv har jag slösat mycket tid på att vara olycklig. Men idag är jag nog ganska lycklig.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher