NYTT JUBEL. Nårungas femmor imponerade igen. De vann tisdagseftermiddagens radiosända semifinal och är nu klara för finalen. Foto: JENNY SCHAGERLIND
NYTT JUBEL. Nårungas femmor imponerade igen. De vann tisdagseftermiddagens radiosända semifinal och är nu klara för finalen. Foto: JENNY SCHAGERLIND

Nårunga i final efter rysare

NÅRUNGA

Den första semifinalen av Vi i femman blev en riktig rysare. Nårunga skola vände och vann efter en briljant avslutning.
– Det går inte att beskriva, sa en lycklig Lisa Karlsson om känslan efteråt.

Ja, efter den avslutande Stegen kunde Lisa, som länge hade haft svårt att andas under matchen, äntligen pusta ut. Nårunga skola är i final.

Men vi tar det från början. Efter en kvartsfinal där Nårunga hade dominerat och lett matchen igenom hamnade man direkt i underläge i semifinalen mot Tingvallaskolan.

Lisa Karlsson och Anton Stålberg, som i kvartsfinalen var suveräna i de inledande snabbfrågorna, fick den här gången inte ett enda poäng. Det trots träning med det hemliga vapnet, en specialbyggd knappsats som AT berättar om i dagens papperstidning.
Elin och Omar från Tingvallaskolan skaffade sig en 2-0-ledning. Ett försprång som höll i sig långt in i matchen, där båda lagen svarade rätt både på sportfrågor och nöjesfrågor men däremot gick bet på mattefrågan.

När programledare Kristin Holmberg frågade Anton hur det kändes vid ställningen 10-8 svarade han :
– Bra men jag vill inte ligga under.

Redan i de efterföljande ja- och nej-frågorna såg vinnarskallarna från Nårunga till att ändra på det. Lisa och Anton tog in de två poäng de låg under och utjämnade till 17-17.

Båda lagen följdes sedan åt, tills det var dags för två frågor om politik. Ett område som Nårunga-eleverna hade pluggat på lite extra. Ett smart drag, visade det sig. Tingvallaskolans lag visste varken att Tysklands förbundskansler heter Merkel i efternamn eller att Island är det land förutom Norge som har en kvinnlig statsminister. Det gjorde däremot Anton och Lisa och ryckte med fyra poäng.

I det nya svåra momentet Vad snackar dom? plockade Nårunga nya poäng. Men de erkände själva att det inte var språket de tog det på, utan ledtråden att landet ligger i två världsdelar.

Den avslutande rundan med snabbfrågor vann Nårunga med 3-2.
Ställningen var då 29-23 och allt skulle avgöras i Stegen där man som mest kan få tio poäng. En religiös period efterfrågades och på fyrapoängsnivån chansade Anton och Lisa på Ramadan, som var rätt.

Eftersom motståndarna kammade noll skrevs segersiffrorna till 33-23.
– Ett tag trodde jag nästan att du skulle svimma, så nervös såg du ut. Hur känns det nu, frågade programledaren Kristin Holmberg när finalplatsen hade säkrats.
Antons svar var kort och koncist:
– Asbra!

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher