Foto:  STEFAN SAMUELSSONLennart Hålsjö i OK Skogshjortarna och Göran Frisk i OK Kullingshof ser fram emot Hitta ut 2018.
Foto: STEFAN SAMUELSSON
Lennart Hålsjö i OK Skogshjortarna och Göran Frisk i OK Kullingshof ser fram emot Hitta ut 2018.

Nu hakar Vårgårda på succén

Vårgårda/ Alingsås

Hitta ut har blivit en succé i Alingsås. Och inför kommande säsong hakar Vårgårda på grannkommunen. Dessutom står det klart att Hitta ut i Alingsås i år även omfattar Bjärkebygden.

– Vi har all anledning att tro att konceptet kommer fungera även hos oss, säger arrangerande OK Kullingshofs Göran Frisk.

Under 2017 deltog cirka 3500 personer i friskvårdssatsningen i Alingsås kommun samt 2000 skolelever. Sedan starten 2016 beräknar OK Skogshjortarna att totalt 6000 tagit chansen att hitta så kallade checkpoints.

Även i Vårgårda

Med dom fina siffrorna i åtanke väcktes idén hos Robert Hagström, folkhälsosamordnare i Vårgårda kommun, att göra slag i saken även i grannkommunen.

– Vi fick en fråga av honom och nappade direkt. Vi har tidigare arrangerat trim-orientering med lyckat resultat, och tror absolut att det finns underlag för att locka många deltagare, säger Göran Frisk.

Projektet kan genomföras tack vare bidrag från just kommunen.

– Vi har fått 80 000 kronor årligen i fyra år framöver, vilket ska täcka kostnader för bland annat kartritning och produktion av våra kartor. Utan dom pengarna hade den här satsningen varit omöjlig att genomföra, konstaterar Frisk.

60-70 kontroller

Under premiäråret kommer man att sätta upp mellan 60-70 checkpoints runt om i Vårgårda.

– Förutom de centrala delarna av samhället kommer det att bland annat att finnas kontroller även runt vår klubbstuga i Kesbergsområdet. Vi för just nu en diskussion med olika markägare om att utvidga vårt område och hoppas få klart dom bitarna inom kort, säger Frisk vidare.

Likt Alingsås kommer man att starta igång Hitta ut den 31 mars (påskafton).

– Det är bara två månader bort och fortfarande har vi en del att fixa med, men vi kommer vara redo när det väl är dags, slår Göran Frisk fast.

Hur viktigt är det för er att ha OK Skogshjortarna som bollplank?
– Det betyder jättemycket, så klart. Är det några frågor som dyker upp längs vägen så finns dom till vår tjänst.

Bjärke med på kartan

Vad gäller Hitta ut i Alingsås så kommer 2018 erbjuda en del nyheter. Den stora är att man utvidgar området med checkpoints till Bjärke.

– Förutom den stora kartan över Alingsås med våra 100 checkpoints så kommer vi ha mindre kartor över Brobacka naturum, Gräfsnäsparken och Erska kyrka. Där pratar vi cirka 25 kontroller, avslöjar Lennart Hålsjö från OK Skogshjortarna.

– För oss känns det väldigt kul att få med Bjärkebygden, och den satsningen är ytterligare ett led i vårt arbete att utveckla konceptet som sådant, fortsätter Hålsjö.

Företagskampen

Som ett led i arbetet för att fler ska ”hänga på tåget” tipsar Hålsjö om Friskvårdsutmaningen (Företagskampen).

– Om vi ska fortsätta öka så måste vi få fler arbetsplatser i Alingsås med omnejd intresserade. Vi startade upp Friskvårdsutmaningen i fjol och ser gärna att fler hakar på.

Kort och gott handlar det om att anställda ska kunna registrera checkpoints för sin arbetsplats. Målet är i slutändan att de olika arbetsplatserna/företagen ska på så sätt kunna tävla mot varandra.

Precis som 2017 kommer samtliga hushåll i Alingsås kommun (det gäller för övrigt även Vårgårda) att få en karta i brevlådan. Dessutom kommer det finnas kartor att hämta på olika ställen i båda kommunerna.

Vad gäller skolorna i Alingsås så erhåller dom Hitta ut-kartor till undervisningen. Under 2017 beräknas att 2000 elever hittat cirka 15 000 checkpoints. I år  tillkommer intressanta utflyktsmål i form av Brobacka och Gräfsnäs där möjligheter finns att inkludera flera skolämnen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher