Foto: STEFAN SAMUELSSON
SKA FÖRSTÄRKAS. Arbetena med den gamla stenvalvsbron inleddes i veckan och kommer till en början att pågå i sex veckor.

Sabotage mot järnvägsbygget

Alingsås

Ombyggnaden av Alingsås station drabbades av både stölder och sabotage under jul och nyår och belysningen i gångtunneln har stulits två gånger.
Men arbetet fortsätter som planerat – just nu med stenvalvsbron över Lillån.

Trafikverkets entreprenör NRC har polisanmält stölderna och sabotagen, men projektledaren Katja Rydback är förtegen om vad det är som har stulits och förstörts.

– Vi vill inte specificera vad det är, säger hon och fortsätter:

– Det är tråkigt. Det blir dyrt och ineffektivt och framför allt är det en olycksrisk när folk är inne på området.

Kan ni göra något för
att förhindra stölder och
sabotage?

– Vi har pratat om att ta
in vaktbolag. Vi hade det en period tidigare i höstas, svarar Katja Rydback.

Provisoriskt

Hon är tacksam för att privatpersoner har hört av sig till henne och hennes kollega och tar gärna emot information när något inte står rätt till vid det inhägnade arbetsområdet.

Gångtunneln under järnvägsspåren till mittplattformen är stängd i ena änden och en provisorisk belysning har satts upp. Den har, enligt Rydback, stulits vid två tillfällen.

Byggprojektet kallas Vändspår Alingsås och ska resultera i såväl en ny plattform som nya spår och en förlängd gångtunnel på den södra sidan av Alingsås stationsområde. Från i sommar ska pendeltågen stanna vid mittperrongen och inte
längre behöva korsa motriktad trafik.

Förstärker bron

Just nu pågår arbeten vid den gamla stenvalvsbron
där Gerdska ström går över i Lillån. De inleddes den gångna veckan och kommer till en början att pågå i sex veckor.

– Vi ska förstärka den
gamla bron från år 1850 och behålla den gamla utformningen. Kommunen vill ha kvar stenarna i valvet, säger Katja Rydback.

Hon berättar vidare att arbeten också ska göras på betongbron där Stations­gatan går, från och med nästa vecka, och därför kommer den gatan att vara avstängd periodvis i ena körfältet.

Trafikverket väntar för övrigt fortfarande på bygglov för de nya bullerskyddsskärmarna, upp till fem meter höga, som ska sättas upp utmed järnvägen både åt Vårgårdahållet och åt Göteborgshållet.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.