Foto: Urban Kärvling
DANSADE UT JULEN. Hoppade som grodor, slank ned i diket och dansade åt andra hållet gjorde runt hundratalet unga och äldre på Murartorget i Vårgårda.

Stora och små dansade ut julen

Vårgårda

Både stora och små Vårgårdabor samlades på Murartorget för att tillsammans dansa ut julen. Och man gjorde det till traditionella sånger och lekar.

Tjugondag Knut dansas julen ut. Det är en gammal tradition. På Nordiska museets hemsida står att läsa,

”Konung Knut bad dem hjälpa sig att driva julen ut, står att läsa i Bondepraktikan. Den 20:e dagen efter jul är julen slut, en tradition som vi har åtminstone sedan 1600-talet. Att slänga ut granen tillsammans med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner”.

Råkallt väder

Julen i Vårgårda dansades ut i ett allt annat än vinterlikt väder. Det var grått och småruggigt med temperatur kring nollan, så det passade bra att dansa runt granen för att få upp värmen. Runt hundratalet personer hade slutit upp.

Rävar, grodor och grinollar

Daniel Dalén och Oskar Martinsson höll i sångerna från scenen. De bjöd på de klassiska sångerna, till exempel ”Så går vi runt en enebärebuske”, ”Små grodorna”, ”Morsgrisar är vi allihopa”, ”Prästens lilla kråka” och ”Räven raskar över isen”.

Som vanligt avslutades juldansen med den klassiska raketen – och det blev inte bara en utan tre raketer innan det var över.

Lördagsgodis

Alla barn som var duktiga på att dansa runt granen, hoppa som grodor, slinka ned i diket, gråta som grin-Olle och dansa åt andra hållet belönades med var sin lördagsgodispåse.

Till gottepåsarna var det kö. De vuxna blev utan om nu inte barnen delade med sig förstås.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.