8b7e6c344e51e476514bfb1401ed4ca1-pv_web.jpg

Utredning efter utsläppet på mejeriet

Herrljunga

På julafton uppstod ett kemikalieutsläpp på Gäsene mejeri som gjorde att det kom orangefärgad rök upp ur fabrikens lokaler. Orsaken bakom den brandgula röken var en kemisk reaktion mellan salpetersyra som läckt och metall.

Anledningen till att det rann ut salpetersyra var en läckande tank. Tanken har efter händelsen kontrollerats av Borås energi och miljö för att se vari felet låg. De har kunnat konstatera att läckaget inte kom sig av att själva tanken läckte.

– De gissar att det är en packning som har gått, säger Claes Persson, vd Gäsene mejeri.

Han berättar också att man kommer få tillbaka tanken till mejeriet inom den närmaste tiden och då ska man själva kontrollera den och se vad det var som kan ha hänt på julaftonens eftermiddag.

Gigantisk diskmaskin

Claes Persson beskriver tanken som sprang läck som en gigantisk diskmaskin. För att göra rent utrustning från mjölk blandas vatten ut med cirka en procent salpetersyra och en procent lut. Det blir som ett diskmedel och spolas sedan genom ledningar och annat för att få bort rester som fastnat.

Det rör sig om cirka 20 liter salpetersyra som runnit ut och det var när den kom i kontakt med ett metallemballage som den orange röken uppstod.

– Det skulle aldrig ha behövt hända. Vi hade redan köpt in ny utrustning som är helt av plast för att ersätta den gamla. Hade vi bara hunnit byta så skulle detta aldrig ha uppstått, säger Claes Persson.

Själva produktionen har inte påverkats alls av händelsen. Redan på juldagskvällen rullade allt på som vanligt igen.

Den nya utrustningen, med behållare av plast, ska installeras inom kort.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher