Foto: Privat
UNIKT. Alingsåsaren Pia Bredegård är en av dem som arbetar på Kraftens hus. En verksamhet som är unik i sitt slag.

Alingsåsare i unikt projekt för cancerberörda

Alingsås

För fem år sedan drabbades alingsåsaren Pia Bredegård av bröstcancer. Nu arbetar hon på det nystartade Kraftens hus, beläget i Borås, Sveriges första stödcentrum för cancerberörda.
– Min drivkraft är att alla ska få en lika bra cancerresa som jag fick, säger hon.

Under förra veckan slogs portarna upp till Kraftens hus, som startade som förstudie vid Regionalt cancercentrum väst under 2016. Syftet var att söka innovativa arbetssätt för att utveckla det psykosociala stödet till cancerberörda.

– I dag (läs i onsdags, reds.anm) är första dagen med ordinarie öppettider så allt känns väldigt nytt och spännande. Vi har ingen aning om hur många som kommer!,
säger Pia Bredegård, som sitter i styrelsen för föreningen Kraftens hus och som är en av de två personer kommer arbeta
halvtid i verksamheten.

Kraftens hus, som dels finansieras med offentliga medel, dels genom sponsorer, är unik och den första i sitt slag i Sverige.  Verksamheten vänder sig till cancerberörda, vilket alltså både kan handla om att man själv är cancerdrabbad eller att en närstående drabbats av sjukdomen. Verksamheten riktar sig till boende i Sjuhärad samt patienter som behandlas på SÄS, Södra Älvsborgs sjukhus, och håller öppet tre gånger i veckan.

Mötesplats

Under våren arrangeras flera olika aktiviteter, allt i samråd med patienter och närstående. Men viktigast av allt är att få möta andra som är i samma situation, enligt Pia.

– Min egen cancerresa
var jobbig men jag fick  det  
stöd jag behövde när jag var inom vårdens omsorg. Min drivkraft är att alla ska få en lika bra resa som jag fick,
säger Pia, och fortsätter:

– Det viktigaste Kraftens hus kan bidra med är att skapa informella och ibland formella möten mellan dem som är cancerberörda. Man kan prata om väder och vind eller idrott och kanske börja gråta mitt i allt utan att det känns konstigt

Du är själv friskförklarad från din cancer. Lever du ändå med en oro över att bli sjuk igen?

– Det är klart att det är en klump i magen när man går till mammografin, men där emellan försöker jag leva här och nu.

Hur känns det att du nu kommer arbeta nära människor som är mitt uppe i sin sjukdom?

– Det är något vi har pratat om mycket hemma, men också här på Kraftens hus. Än så länge känns det som att det kommer gå bra. Det kommer säkert vara stunder då man blir extra berörd, men vi har bra stöd från vår verksamhetsansvarig som också är kurator i botten.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.