Arkivbild: Katrin Niklasson
DEBUTANT. Alingsåsaren Zahraa Aldoujaili innehar en av huvudrollerna i den prisade filmen Amatörer, där hon gör sin skådespelardebut.

Amatörer vann nordiska filmpriset

Alingsås

Amatörer, med tre alingsåsare i rollistan, vann på lördagskvällen Dragon Award Best Nordic Film. Prissumman på en miljon kronor gör det till världens största filmpris

Alingsåsaren Zahraa Aldoujaili innehar en av huvudrollerna i regissören Gabriela Pichlers hyllade film Amatörer, som skildrar den lilla kommunen Lafors som hoppas vända den ekonomiska torkan genom att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus. För att stärka kommunens varumärke ber de ungdomar att producera filmer om sin hemort, men filmerna blir inte som de tänkt sig. Utöver Zahraa Aldoujaili återfinns även två av hennes familjemedlemmar i rollistan – Vera Bergström och Bobban Petrovksi.

Årets jury bestod av Steve Gravestock, senior programmer på Toronto Film Festival, Dani Kouyaté, regissör, Linda Wassberg, filmfotograf och Maria Blom, regissör.

I deras motivering står att Amatörer tilldelas priset För dess levande, nyanserade och intelligenta porträtt av en småstad i dagens Sverige, som sträcker sig över olika generationer, bakgrunder och medier.

Amatörer hade världspremiär under invigningen av Göteborg Film Festival.

Priset är finansierat av Volvo Car Group, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.