Foto: STEFAN SAMUELSSON
PÅ VÄG. Anna Larsson, 17 år, ska praktisera på ett stort hotell i södra England.

Anna utvald till praktik i England

Alingsås

Drömmen är att jobba utomlands. Nu tar 17-åriga Anna Larsson från Alingsås ett första steg mot att förverkliga den.

I dag, söndag, åker Anna Larsson till Portsmouth i England för att praktisera i sju veckor på ett stort hotell och bo i en engelsk familj.

– Vi ska få prova på så mycket som möjligt – reception, frukost, restaurang och housekeeping, säger hon.

Det sistnämnda innebär främst städning, men i hotellbranschen är housekeeping ett vedertaget begrepp, förklarar Anna.

Var skoltrött

Hon går andra året på Aniaragymnasiet i Göteborg. Programmet heter Hotell och turism och Anna har valt inriktningen turism och resor.

– Jag hade egentligen tänkt gå Samhäll men jag var lite skoltrött och tänkte, att varför inte gå något som är roligt och få en utbildning på ett yrkesförberedande program, säger hon, som gick ut nian på Östlyckeskolan.

Det är hela 18 veckors praktik på den här gymnasieutbildningen. Tidigare har Anna praktiserat som säljare på Colorama Tells färgvaruhus hemma i Alingsås.

Blev intervjuad

Nu har hon blivit utvald att få komma till det fyrstjärniga Portsmouth Marriott Hotel i södra England. Praktiken ordnas i samarbete med Erasmus Plus, EU:s program för utbildning, ungdom och idrott som ger möjlighet till studier, praktik eller jobb utomlands.

– Det har varit en liten process. Jag fick skriva ansökan och gå på intervju, berättar Anna Larsson och tillägger att en av frågorna var hur hon skulle klara sig i England utan sina föräldrar.

– Jag är väldigt engagerad och det tror jag att man kommer långt med. Om det är något jag vill kan jag göra nästan allt för att få göra det, fortsätter hon självsäkert.

Reseledare

Ett språktest ingick också i uttagningen och ett nytt test ska göras när eleverna kommer hem.

– Det ska bli jättekul. Jag tänker att jag får lära mig att bli mer självständig i England, säger Anna, som kommer att fylla 18 under praktiken.

Hennes dröm är att jobba utomlands i framtiden.

– Ja, jättegärna, både på hotell och som reseledare. Grekland är ett land som jag vill jobba i, på grekiska småöar, säger hon och får något drömskt i blicken.

Anna kommer att gästblogga här på AT-webben om några veckor. Håll utkik!

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.