Foto: EVA LINDBERG
Annika A:son Ax hemma i snöiga Sverige vintern 17/18.

Hemresan slår det mesta

Gästbloggen

Annika A:son Ax både fotograferar och reser mycket. Den här veckan bloggar hon i ord och bild om några av de senaste årens resor.

Söndag 18 februari

Bästa resan

Dag sju i bloggandet…. måste vara på sin plats att tacka alla som följt denna vecka och kommit med så himla mycket fin feedback på Facebook, sms och mail. Tusen tack! Det har inte varit lätt att välja ut vilka länder man skulle visa bilder från…. det blev lite av det som legat närmast till i tiden.

Men oj vilka goa resor det blivit genom åren! Inte minst med min älskade familj Janne, Linn och Jesper! Tågluff i en månad -91 och båtluff en månad -96, Nästan två månader i Australien och Nya Zealand med kompisen Maud och sen nästan repris på den med käre maken…. Och med kompisarna i Eggvena Folkdansgille till Schweiz för att dansa, och sångarna i Ton i Hol till Estland för att sjunga… listan kan bli lång…   (snälle Stefan…. kunde jag inte fått en bilaga??!!)

Men hur man än vrider och vänder på detta så finns det en resa som slår det mesta…. Hemresan!

Foto: Annika A:son AxVår egen lilla ”gata” i Jonstorp en tidig höstmorgon…
Foto: Annika A:son Ax
Vår egen lilla ”gata” i Jonstorp en tidig höstmorgon…

 

Jag blir lika glad varje gång vi åker in på vår lilla grusväg i Jonstorp och rundar den lilla kröken så man ser vårt hus över åkerkanten. Detta är min/vår lilla plätt på jorden, där är jag född och uppvuxen och hoppas få många fler år! 

Foto: Annika A:son Ax…och åt andra hållet ligger skogen.
Foto: Annika A:son Ax
…och åt andra hållet ligger skogen.

 

Ja lilla oansenliga, härliga Jonstorp är verkligen ett litet paradis….eller hur Jeanette? (blink, blink)
Annika A:son Ax

Lördag 17 februari
USA

1. Roadtrip i USA med käre maken och kompisen Peter 2013. Det bästa med bilåkning i mitt tycke är att man ser en hel del under färden. Och dessutom kan man stanna lite här och var utefter vägen om man ser något vackert. Efter ett stopp i Joshua Tree National Park hittade vi denna vy. Där vägen med bergen i bakgrunden och de vita molnen bara kändes rätt. Så visst blev det några bilder här.

Foto: Annika A:son Ax

Foto: Annika A:son Ax

2. Första besöket i San Fransisco och vad kan man då hitta på? Tyckte nog vi hann med en hel del på de få dagar vi var där. Allt lika minnesvärt. Självklart ville vi gärna åka ut till Alcatraz, det omtalade rymningssäkra fängelset på den lilla ön. Det var så vackert under båtturen att det var svårt att tänka på alla hemskheter som begåtts för att folk skulle hamna här.  

Foto: Annika A:son Ax

Foto: Annika A:son Ax

3. Är det roadtrip så är det…. och Highway 1 var vi sugna på alla tre. En sådan fantastisk utsikt på många ställen utefter den vägen. Men man såg inte många hus vilket jag tyckte var lite underligt, men eftersom jag hade utkik mot havssidan så kanske det inte var så konstigt trots allt. Brevlådorna visade tydligt att det finns hus där i alla fall! Här på bilden tog vi ett stopp vid den vackra Bixby Creek bridge.

”Nästa gång” blir det Route 66!!

Foto: Annika A:son Ax
Foto: Annika A:son Ax

 

Fredag 16 februari
Kuba

1. Hur i all sin dar ska man sammanfatta en helt otrolig resa på tre veckor i tre bilder…. nä, just det… det går bara inte! Men är det ett ax-plock så är det! Pratade Kuba med en kompis, som innan det blev riktigt spikat muttrade något om ”den stora kärleken” och försvann. Men då inföll operation övertalning och bästa Eva Lindberg åkte med. Och visst var det bl.a detta jag såg framför mig…. Gamla ”amerikanare” på Malecon, den 7 km långa strandvägen i Havanna.

 

Foto: Annika A:son Ax
Foto: Annika A:son Ax

 

2. Att promenera runt i Havanna var en ren fröjd. Oavsett tid på dygnet var det en härlig känsla och man kände sig trygg. Men självklart var det på dagarna barnen lekte ute och man kunde ägna sig åt lite streetphoto. Folket, bilarna, husen, gatorna….ja det finns hur mycket som helst att fota.

 

Foto: Annika A:son Ax
Foto: Annika A:son Ax

 

3. Efter nästan två veckors rundresa ute i landet var vi tillbaka i Havanna. Där hade Eva fått nys om en workshop i fotografi som vi anmält oss till redan hemma i Sverige. På den kursen fick vi fota mycket roligt! Ett privat hus som stått orört sedan 50-talet, ett träningspass i boxning med bästa klubben i Havanna, blixtfotografering vid Malecon….allt mycket minnesvärt men lite extra tyckte jag det var att fota Adelie och Vilkie i studio. De är egna företagare som turistattraktioner. Och detta krönte vår fotovecka i Havanna.

 

Foto: Annika A:son Ax
Foto: Annika A:son Ax

 

 

 

Torsdag 15 februari
Kina

1. Kina! Ett land jag velat besöka i många år. Och äntligen blev det av tack vare en snäll kamrat, Michaela, som bjöd med sig ett gäng ”tjejer” i fotoklubben att hälsa på hennes mor och styvfar som var där i arbetets tjänst. 12 fantastiska dagar med utflykter som man bara kunde drömma om innan. Här står vi och kikar på all trafik vid himmelska fridens torg, i bakgrunden porten in till den förbjudna staden. Så mycket folk!

Himmelska fridens torg. Foto: Annika A:son Ax
Himmelska fridens torg. Foto: Annika A:son Ax

 

2. Operahuset i Peking som också kallas ägget, förståeligt nog. Här var stativet verkligen ett måste. Vi stående en bra stund för det var verkligen vackert och alla ville vi ha vackra kvällsbilder på denna speciella byggnad.

Operahuset i Peking. Foto: Annika A:son Ax
Operahuset i Peking. Foto: Annika A:son Ax

 

3. När jag drömt om Kina så är det faktiskt i första hand kinesiska muren jag tänkt på. Att få vandra runt där är fantastiskt. Nu var resan i oktober och höstfärgerna gjorde mycket för intrycket, i mina ögon i alla fall. Just där vi var hade de reparerat muren långa stycken men en glimt av den gamla delen såg vi. Just här hade den rasat en bit men var oerhört vacker ändå.

Höstfärger vid kinesiska muren. Foto: Annika A:son Ax
Höstfärger vid kinesiska muren. Foto: Annika A:son Ax

 

4. En heldag vid muren i sällskap av en arbetskamrat till vår värd. Kunde vi få det bättre?? Ja, faktiskt…. vi blev hembjudna till hennes svärföräldrar på kvällen för att laga dumplings som sedan avnjöts med massa annan god mat och mycket ”gambaj” som betyder skål! ….lite reservation för hur detta stavas!! Minne för livet!!
Annika A:son Ax 

Vi lagade dumplings. Foto: Annika A:son Ax
Vi lagade dumplings. Foto: Annika A:son Ax

 

Onsdag 14 februari
Lofoten

1. Alltså…..Lofoten!! Har varit där två gånger nu och önskar att alla skulle få uppleva det magiska ljuset som plötsligt bara finns där. Fotoresa med kamrater i Alingsås Fotoklubb, Eva, Stefan och Claes-Ove, där morgontrötta skulle tycka det var rena mardrömsresan! Men vi hoppade glatt upp för att inte missa morgonljuset. Och det varde ljus….Helt underbart
Lyckades fånga morgonljuset. Foto: Annika A:son Ax
Lyckades fånga morgonljuset.
Foto: Annika A:son Ax

 

2. Detta måste vara en av Norges mest fotograferade kyrkor. Sildpollnes kapell. Vackert vit låg den där i den vita snön. Lite tur hade vi allt här för då vi parkerade bilen så snöade det så ymnigt att vi inte såg kyrkan över huvud taget. Detta skulle dock inte hindra oss, bilder skulle vi minsann ha. Några minuter senare när vi pulsat oss fram en bit så såg det ut som på bilden.

Sildpollnes kapell. Foto: Annika A:son Ax
Sildpollnes kapell.
Foto: Annika A:son Ax

 

3. Det GÅR inte att åka till de norra delarna av världen utan att fota norrsken! Vädergudarna gjorde dock sitt bästa för att vi inte skulle få några bilder. Sista kvällen, sista försöket! Detta blev resultatet….nä, inte världens bästa bild (hamnar nog tyvärr inte på de tusen eller miljoner bästa heller) men det visar kanske en liten känsla av hur det kan bli…. men nästa gång kanske….!!!

Fångade norrskenet. Foto: Annika A:son Ax
Fångade norrskenet.
Foto: Annika A:son Ax

 

Tisdag 13 februari

Kreta

1. En vecka på Kreta med käre maken och kompisarna Ingalill och Ralf. Det var exakt 40 år sedan vi fyra var där sist så det var verkligen roligt att åka dit med dessa goa människor igen. Vädret var väldigt varierat med både regn, blåst och soliga dagar. Det var perfekt att göra utflykter och fota, är ju ändå inte särskilt förtjust i att ligga på stranden hela dagar. Här en tur till hippiestaden Matala. På 60-talet bodde människor i grottor i bergen här, man kan se någon bakom båten om man tittar noga. Hippiekulturen har de värnat om och gjort som turistattraktion i staden och märks överallt.

En tur till Matala. Foto: Annika A:son Ax.
En tur till Matala. Foto: Annika A:son Ax.

2. Biltur upp i bergen är något som oftast ger spektakulära vyer…. svårt att få till på bild men ack så vackert. Här såg man milsvida omkring och vi stannade både här och där för att åtminstone försöka få till lite bilder. Och för mig är detta Kreta som jag minns då vi var där 1977… men då tog vi oss fram på vespor och inte bil. ….härliga minnen och nu fick vi nya med oss hem.

Härliga vyer i bergen. Foto: Annika A:son Ax
Härliga vyer i bergen. Foto: Annika A:son Ax

3. Nuförtiden så är kamerastativet en självklarhet i packningen….. för man vet aldrig när man får en bildidé och plötsligt MÅSTE ha ett stativ. Självklart kan man ordna nåt enkelt på plats men det har blivit bekvämt att ha med sig. Och bekvämare med åren blir man ju, har jag märkt.

En annan sak jag numera alltid har med på resan är ett nattlinne jag köpte för många år sedan. Slår man ihop den kombinationen med en snäll väninna, Ingalill Johansson, så kan det bli bra.

Sista kvällen, härlig fullmåne, ja det kunde verkligen bli bra… tack vännen!
Annika A:son Ax

Sista kvällen, härlig fullmåne, snäll väninna. Foto: Annika A:son Ax
Sista kvällen, härlig fullmåne, snäll väninna. Foto: Annika A:son Ax

Måndag 12 februari

Hur lyckligt lottad är inte jag? Att kunna förena fotointresset med ett annat stort intresse, resor, är ju en otrolig förmån här i livet. Att packa både kameraväskan samt resväskan är en riktigt go känsla. Här kommer ett litet ax-plock (jag vet… använder detta varje gång, men i mitt fall är det ju väldigt behändigt!) på vart jag rest de senaste åren. Har faktiskt hunnit med en liten resa redan i år så varför inte börja där?

Kroatien

1. Kroatien i allmänhet, och Pula i synnerhet, vintertid? Vet ju massor av folk som åker dit på sommaren men i januari…? Självklart hänger man på när kompisen Maud vill fly fältet vid jämn årsdag. Pula på vintern var ju ganska folktomt men turistattraktioner som legat där i årtusende finns att besöka året om. En visit på Amfiteatern var ett måste. Gladiatorspel under antiken, riddarturneringar under medeltiden och i nutid är det artister i olika former som uppträder där.

Amfiteatern i Pula. Foto: Annika A:son Ax
Amfiteatern i Pula. Foto: Annika A:son Ax

2. Hyr man bil kan man komma runt hela Istrien ganska bekvämt. Vi satte oss i bilen ganska förutsättningslöst, kikade lite på kartan och tyckte att österut lät väl bra… vi hamnade i Labin och det var ren och skär tur då vi körde lite fel. Denna lilla pärla från medeltiden var bara så fantastisk vacker. En promenad i de gamla delarna med kameran skulle mycket väl kunna vara en hel dag. Och utsikten, ja käre nån, utsikten från den balkongen skulle jag gärna haft hemma.

Labin. Foto: Annika A:son Ax
Labin. Foto: Annika A:son Ax

3. Om ni frågar mig om ett ”måste” när man åker till Istrien så svarar jag Rovinj. Vi letade egentligen efter ett ställe att dricka kaffe på och såg att här finns ett större samhälle/stad så här måste väl finnas ett fik… och kaffet var gott. Men absoluta höjdpunkten var när vi väl kom ut igen och såg den fantastiska skymningen sänka sig. Ett underbart ljus över de gamla byggnaderna och havet, jag försökte fånga och förmedla det så gott jag kan.

Rovinj. Foto: Annika A:son Ax
Rovinj. Foto: Annika A:son Ax
  • Annika A:son Ax
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.