Arkivbild: Katrin Niklasson
FOLKKÄR KOMIKER. Snart kommer Babben Larsson till Herrljunga med sin stand up-show Expedition Babben. Närheten till publiken är vad hon ser fram emot mest. "Att komma till deras hemmaplan och prata med dem istället för till dem".

Babben utforskar Herrljunga

Herrljunga

Succéturnén Expedition Babben rullar vidare. Babben Larsson har lämnat de stora scenerna för att beträda hittills outforskad mark. I dag kommer hon till Herrljunga.

Expedition Babben hade premiär 2016 och förra våren fortsatte turnén genom Sverige med mestadels utsålda hus. Herrljunga är en av alla småorter som får besök av Babben den här våren.

I kväll äntrar hon Kunskapskällans scen – och AT kan inte låta bli att driva lite kärleksfullt med den rikskände komikern …

Varför bara små byhålor? Det känns inte som att din karriär peakar just nu?
– Jag kände att nästa steg var ishallar och Globen. Jag ville inte gå åt det hållet så jag gör det här i stället. Har man turnerat i 30 år, som jag gjort, så är det inte så många stora metropoler kvar där jag inte redan gigat. 

Babben fick egentligen idén när hennes förra enmansshow ”Vad hände?” skulle ut på turné.

– Vi bokade in oss på de vanliga teatrarna och konserthusen men när vi skulle boka Växjö fanns inte ett enda ledigt datum i konsert­huset. Varenda komiker, artist och föreläsare skulle dit just den hösten, berättar hon.

– Det fick mig att se ett mönster. En Sverigeturné består ofta av 8-10 stopp i södra och mellersta Sverige, i samma städer och lokaler. Sällan går den längre norrut än Uppsala.

Babbens mål blev att hitta fyra nya orter i varje landskap som skulle få uppleva hennes humor live. I Västergötland blev det faktiskt hela sex orter.

Själva föreställningen som hon nu turnerar med är en klassisk stand up om allt mellan himmel och jord.

– Jag pratar politiker, handla på stormarknad, bo på landet, dejta som kändis och Ernst Kirchsteiger. Sen är det en lokal avdelning där även en del av skämten från tidigare orter hänger med och på så sätt binder ihop turnén geografiskt. Det kan finnas fler likheter mellan Övertorneå och Tibro än man tror.

Läs hela intervjun i torsdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.