S_Alingsåsloppet_2017_ML03

En klassiker är tillbaka i Alingsås

Idrott

Senast Alingsåsklassikern genomfördes var i början på 90-talet.
Nu är det dags att återuppliva den.
Tävlingarna som ingår är Alingsåsloppet, Alingsåssimmet, Mjörn Runt och Running Lights.

– För oss blir det första året ett test, och det finns inga uppsatta mål kring hur många som kommer att genomföra den. Samtidigt vill vi att Alingsåsklassikern ska bli ett årligt återkommande event för att på sikt bygga upp något riktigt bra, säger Gert Johansson från Alingsås IF Friidrott.
När det begav sig, från 70-tal till 90-tal, ingick Pojkeboloppet (löpning), Hjortlöpet (skidor), Mjörn Runt (cykel) och Gerdskasimmet i Alingsåsklassikern.
När den nu ”dammas” av igen ingår i tur och ordning Alingsåsloppet (OK Skogshjortarna), Alingsåssimmet (Alingsås Sim och Liv), Mjörn Runt (Långared BoIS och Alingsås CK) och Running Lights (AIF Friidrott).

Fem föreningar jobbar alltså under samma flagg.
– Utöver att själva klassikern är en nyhet i sig, hoppas vi även att den här nysatsningen ska mynna ut i att fler kommer att delta i respektive lopp. Lite av en win win-situation helt enkelt, säger Gert, och fortsätter:
– Vi vill noga poängtera att man inte tävlar mot andra i klassikern. Det handlar om att utmana sig själv, men även kanske kollegorna på jobbet och så vidare. Någon resultatlista är det inte tal om man ser till totalen, utan istället får alla som genomför den ett diplom. Alla lopp ska dessutom genomföras under ett kalenderår.
Kostar det något att vara med?
– Man betalar för respektive lopp, men själva klassikern kostar inget. Anmälan görs samtidigt som man anmäler sig till ett av loppen.

Lars Björking från OK Skogshjortarna, som också finns med i den grupp som jobbar med Alingsåsklassikern, berättar om hur idén gick från att vara just det till verklighet:
– Anledningen till varför vi gör detta är att vi vill förbättra folkhälsan. Idag har allt fler ett stillasittande jobb, och det kräver i sin tur att man rör på sig på fritiden. Det är ingen hemlighet att fysisk aktivitet är en förutsättning för en god hälsoutveckling.
Gert Johansson fyller i:
– Störst effekt på folkhälsan, som ju är så i ropet i dag, nås om man kan få de som är helt inaktiva att bli något aktiva. I dagens samhälle gäller det främst den yngre generationen. Därför är ett av våra mål med klassikern att alla ska kunna vara med, gammal som ung.

Det kommer att finnas tre stycken alternativ till klassiker under 2018.
Dessa är: Alingsåsklassikern (den längsta sträckan på samtliga motionslopp), Alingsås motionsklassiker (valfri sträcka på samtliga motionslopp) och Alingsås barn- och ungdomsklassiker (valfri sträcka, och åldersgräns upp till 15 år).
– Vi är fullt medvetna om att premiäråret bli ett test. Uppstår det saker kring vägen, såväl negativt som positivt, tar vi till oss det och ser vad vi kan göra för hitta nya infallsvinklar. Det gäller att gå in i detta med öppna sinnen, säger Lars Björking.

Några uppsatta mål vad gäller antal deltagare finns inte heller:
– Vi hoppas bara att så många som möjligt är sugna på att haka på, hälsar Björking och Johansson.

Fotnot: För att kunna genomföra Alingsåsklassikern har klubbarna fått en bidragsansökan beviljad från kommunen.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher