Foto: KATRIN NIKLASSON
Joel Jonsson bloggar om hälsa.

”Träning var min ventil”

Gästbloggen

Joel Jonsson är personlig tränare, coach och föreläsare med egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Han bloggar här hela veckan om hälsa och välmående.

Söndag 11 februari

Detta är nu min sista bloggdag här på AT och jag tänkte passa på och berätta om vem jag är och hur det kommer sig att jag jobbar med det jag gör.
Vem är jag?
Jag är en person med mycket energi som älskar träning och rörelse! Jag ser mig själv som en glad och positiv människa som älskar att sprida glädje och skratt. Jag ser alltid saker åt de positiva hållet och backar aldrig för en utmaning. Något som är viktigt för mig är att alltid pusha sig till det bättre och inte vara rädd för att misslyckas.

Men jag har inte alltid varit sån… För att göra en lång historia kort.
Jag har växt upp i ett klimat där min uppväxt har bestått av missbruk och psykisk ohälsa runt om kring mig. Så man kan säga att min uppväxt har varit ganska ostabil. Som liten så berätta jag inte för någon hur jag mådde och jag hade svårt att lita på människor. Utåt sett såg det ut som jag mådde bra och alla såg mig som en glad och positiv människa med många järn i elden. Istället för att prata när jag mådde dåligt så gick jag ut i skogen eller så tränade jag.
Träning och rörelse var min ventil under mina tonår då jag aldrig ville belasta någon med mina problem och detta fortsatte ända fram till årskurs 9.
I 9:an så började andra saker hända med mig jag kunde längre inte kontrollera hur jag kände och jag börja få ett tryck på bröstet som jag tidigare inte haft, detta tryck blev allt större och jag kunde helt plötsligt inte kontrollera min andning och helt plötsligt låg jag på skolgolvet och grät. Detta var min första panikångestattack. Detta gjorde mig mer rädd vad ska folk tycka om mig nu? Jag som alltid var så glad? Så jag gjorde det enda jag visste; jag satte på mig ett ännu större leende och försökte sopa allt som hänt under mattan.

Jag gick ur 9:an och började efter sommaren på ett vildmarksgymnasium i Göteborg, det blev en nytändning för mig att jag fick plugga något jag tycket väldigt mycket om och framför allt så visste inte någon om vem jag var. Det blev en nystart och min panikångest var som bortblåst. Jag mådde äntligen bra! Under denna tiden hittade jag också träningsformen crossfit som har blivit en central del i mitt liv. Senare började jag även jobba som coach inom crossfit vilket jag älskade och fortfarande älskar.

Årskurs 2 så hände något från ingenstans så kom trycket tillbaka, jag fick svårare att sova och jag drömde mardrömmar varje natt. Detta resulterade i att jag tappade glädjen till allt skola, träning och vänner fanns det ingen energi till. Lätta uppgifter blev helt plötsligt omöjliga att klara av och det enda jag ville var att sova.

Bättre och sämre dagar. De bättre dagarna så kunde jag ta mig till skolan och även träna sen hade jag sämre dagar där jag inte ens orkade ta mig upp ur sängen. Ganska snabbt så blev det fler och fler sämre dagar och det slutade med att jag blev sängliggandes, jag orkade längre inte… Saker som hade hänt i min uppväxt började jag analysera och bearbeta. Jag orkade heller inte med min träning och detta gjorde jag inte hade någon ventil för mina känslor. Det blev för mycket, jag hade fyllt min tryckkokare så länge att den tillslut explodera och detta resulterade i att jag försökte ta mitt egna liv.

Detta blev min vändning. Efter försöket så kunde jag längre inte gömma mig nu visste folk om hur jag mådde. Det gjorde mig livrädd vad ska folk tycka om mig nu? Kommer jag ha några vänner kvar? Det var tankarna som snurrade i mitt huvud.
Till min egna förvåning så var alla mina nära och kära superhjälpsamma och ville bara att jag skulle må bättre. Med hjälp av vänner så hittade jag tillbaka till träningen och glädjen i det blev också tvinga till att ta hjälp av en KBT terapeut för att bearbeta min uppväxt och allt som hänt. Med dessa ganska enkla hjälpmedel så har jag tagit mig dit jag är idag.
Efter allt hade lagt sig så orkade jag inte gå tillbaka till skolan. Istället började jag jobba och satsa mer på coachande, vilket jag är väldigt glad över idag. Nu driver jag Health First som jobbar med hälsa ur olika perspektiv: personlig träning, coachning och föreläsning. Att få jobba med människor är helt klart det bästa jag vet och det är något som jag kommer fortsätta utveckla.

Det jag vill berätta med denna historia är att även fast man mår dåligt eller har mått dåligt så finns det fortfarande möjligheter med ens liv. Med rätt hjälp och inställning så kommer man långt. Men en sak som jag har lärt mig är att det är bara en själv som kan göra förändring.

Detta var en kort blogg om mig och mitt liv.

Lördag 10 februari

Att bli en bättre löpare

En av det större träningstrenderna idag är löpning. Många har som mål att kunna springa snabbt och länge och man har ofta något lopp att se fram emot 2018. Detta tycket jag är fantastisk kul då jag själv gillar att springa och en vanlig fråga jag får är hur blir man en snabbare löpare? Det ska jag berätta om i dagen blogg…

Att bli en bra löpare handlar mycket om variation i ens löpning men också att man vågar springa utanför sin komfortzon. Många som löper lägger mycket tid på att springa långt och länge men maler på i samma tempo hela tiden. Gör man detta så kommer kroppen vänja sig i det tempot och man kommer inte kunna öka. Därför är det viktigt med variation på sin löpning med att springa i olika intervaller, allt från sprintar till långpass och att man vågar pressa sig.

För att får variation i mina pass brukar jag dela upp det i 3 dagar.

Pass 1: Långdistans. Detta pass brukar ligga på 1 timma till 2 timmar. Här ligger fokus på löpteknik och att håller ett tempo som är bekvämt.

Pass 2: Intervallpass. Fokus här ligger på att maxa kroppen. Korta intervaller med vila i mellan. Ett pass kan se ut så här…

200m löp x 8 på max fart. Vila 4 min mellan varje 200m.

Pass 3: medeldistans. Mellan 5km till 8 km. Här ligger fokus på att våga trycka på och ligga utanför komfortzon under hela passet.

Är man en löpare som känner att man sitter fast i vinkelvolten där man alltid springer på samma tid och man ser ingen utveckling. Då ska du definitivt testa att följa programmet ovan så kan jag lova att du ser en utveckling inom kort.

Något som också fungera väldigt bra är att springa med någon som är bättre än sig själv. Att försöka hålla rygg på någon som är bättre gör att man omedvetet ökar tempot under löprundan. Detta är något jag använder mig av väldigt mycket vilket har gjort att jag utmanare mig varje löppass.

Testa detta så kan jag lova en utveckling inom kort.

Må bäst!!

Fredag 9 februari

Tre effektiva träningspass att köra hemma

Som jag har skrivit tidigare i veckan så har vi det oftast väldigt stressigt i vår vardag. Tiden räcker inte till och då prioriterar vi bort vår egen hälsa. Därför ska jag i detta avsnitt gå igenom tre styrkepass som man kan köra hemma. Övningarna som jag listar är utformade så att vi kan göra dom med redskap vi har i hemmet. 

Pass 1
Övning 1: Plankan 30-60 sek
Övning 2: Utfallsteg 20 reps
Övning 3: Armhävningar 10 reps
5 varv.

Gör övningarna efter varandra med kort vila emellan. Då får vi upp lite flås samtidigt som vi jobbar med vår muskelutveckling.

Pass 2
Övning 1: Situps 15 reps
Övning 2: Step up på en stol 20 reps (Alltså 10 reps på varje ben)
Övning 3: Knäböj 15 reps
Övning 4: Rygglyft 20 reps
5 varv.

Gör övningarna efter varandra med vila emellan. Här ska vi jobba med kvalité och fokus på varje övning.

Pass 3
50 situps
50 knäböj
50 burpees
50 stepups
2 varv.

Detta passet kan du hålla lite högre tempo och utmana flåset lite mer.

Alla övningar som jag skriver om är väldigt enkla att göra. Är du osäker på någon övning så är det bara googla övningen så hittar du massor av information. Här går det inte att göra fel.

Hoppas detta kan hjälpa er när tiden inte räcker till!!

Må bäst!

Torsdag 8 februari
Kost ett svårt ämne

I detta avsnitt kommer jag ta upp det mest omtalade ämnet. Dieter och kosthållning är något som pratas om i tidningar, tv och sociala medier. Det pratas om alla olika slag av dieter som LCHF, 5:2, soppdieter och många fler. Det skyltas med hur otroligt snabbt och lätt det är att gå ner i vikt och man visar upp det mest fantastiska resultat där människor har rasat flera kilo på bara några veckor. Den ständiga diskussionen är vilken som är bäst och vilken diet ger bäst resultat. Så vilken är nu den bästa dieten för snabbast resultat?? Svaret på det är ALLA.

Vilken av alla dieter du än väljer så kommer den ge resultat och det snabbt. Det beror på att när du starter en diet så ändrar du dina kostvanor och du blir medveten om vad du äter, en sak till är att de flesta dieter är uppbyggda på så sätt att kroppen ska gå på ett underskott på ditt dagliga kaloriintag. Detta gör att du rasar i vikt snabbt och du kommer få grymma resultat på kort tid. Men efter några veckor så kommer det låga kaloriintaget och brist på energi komma ikapp dig! Du blir allt tröttare, får svårare att träna och alla kommer bara kännas skit och helt plötsligt så är du tillbaka i gamla vanor igen.

Är det verkligen en bra diet då? Svaret på den frågan är ett stort NEJ.

För jag tror så här, vi människor är alldeles för resultatinriktade och därmed har vi svårt att tänka steget längre och vi har aldrig en riktig plan för vad vi ska göra efter dieten är slut, vi söker också alltid efter quickfixar och redan där har vi misslyckats…

Därför tror jag att vi istället ska satsa på en bra kosthållning där vi fokuserar på kalorier in, kalorier ut, hålla sig borta från onödigt socker och sedan hålla oss till vanlig husmanskost.

Ett sätt att göra det på är att räkna kalorier. Ladda ner en App som hjälper dig att räkna kalorier, t ex Lifesume. Räkna sedan ut hur mycket kalorier du får äta på en dag alltså ditt plus minus noll. (Uträkning kan man göra i Appen)

Sedan anpassar du ditt intag efter det. Vill du gå ner i vikt så länger du dig på ett underskott. Men kom ihåg, lägg dig inte för lågt. Vill du gå upp i vikt så lägger du dig på ett överskott.

Följer du dessa steg så kommer du att gå ner i vikt. Du kommer gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt och du kommer kunna göra det med helt vanlig mat. Fantastiskt eller hur! Man behöver inte göra det svårare än vad det är.

Må bäst!

Onsdag 7 februari
Att hitta rätt träningsform 

Nya året har precis startat och nyårslöftena är satta. 2018 ska bli ett hälsosamt år och att man minsann ska vara tightast på Lygnared i sommar. Man lovar sig själv att nu ska jag träna hårt, äta nyttigt och man är tok taggad på det nya året. Så det första man gör är ju såklart att gå till närmsta gym och signa upp sig, man köper nya träningskläder och tänker detta är mitt år! Året då jag ska bli vältränad.

Man tränar några pass och det känns bra. Jag löser detta tänker man för sig själv, detta är året! Men veckorna går och motivationen börjar sakta försvinna bort och man kommer tillbaka till gamla rutiner. Rutiner där livet kommer i mellan och man använder det som en ursäkt för att inte ta sig till gymmet. Det blir allt längre mellan passen och träningskläderna du köpte hamnar allt längre in i garderoben.

Helt plötsligt så är nyårslöftet som du så starkt trodde på helt bort… Varför kan jag aldrig hålla mitt löfte?

Som personlig tränare så är detta en fråga som återkommer ofta. Varför kan jag inte hålla uppe motivationen? Varför är det samma visa varje år! Mitt svar är alltid det samma.

Finner du glädje i det du gör? När jag ställer frågan så är svaret ofta NEJ.

Varför gör vi då samma misstag varje år? Min analys är att vi är för fega för att testa något nytt och att vi alltid söker den lätta vägen.

Vad behöver vi då göra för att inte tappa motivationen? Enkelt. Vi måste söka oss till aktiviteter som vi faktiskt finner glädje i, bara för att de senaste trenderna säger att vi ska träna på ett speciellt sätt så betyder inte det att de passar dig.

ALLA RÖRELSE ÄR BRA FÖR DIG!!

Så mitt tips som personlig tränare är att våga testa nya aktiviteter! Det kan vara allt från cykling, klättring eller hästsport. Hitta något ställe där du känner gemenskap eller köra något tillsammans med en kompis, då kommer det bli lättare att pusha och peppa varandra. Välj också något som utmanar dig så kommer du inte hamna i något mellanmjölksland där du myser dig igenom varje pass.

Det kommer aldrig vara lätt att hålla motivation uppe men att variera sin träning så kommer det garanterat bli lättare och du kommer ha nått ditt nyårslöfte till sommaren.

Må bäst!

Tisdag 6 februari
Återhämtning

Idag kommer jag beröra ämnet återhämtning. Som jag skrev i förra bloggen så lever vi i en värld där allt kretsar kring prestation, karriär och vad människor tycker och tänker om oss. Detta gör att vi inte tar tid till att återhämta oss. Hur ska vi hinna det mellan att köra barn till dagis, jobb, hämta på dagis, laga nyttig mat, hushållssysslor och samtidigt träna för att må bra?

Därför behöver vi prata om vad återhämtning…

Vi har den Fysiska återhämtningen som är enkel att förklara och att förstå sig på och vilken nytta den gör. Det handlar i stora drag om att få kroppen till ett normalläge efter en fysisk ansträngning.

Kroppen behöver 6 till 9 timmar sömn för att kunna återhämta sig och även tid för vila mellan träning och andra aktiviteter. Att ge kroppen tid att stanna upp och komma ikapp är en viktig del i att ta hand om dig själv.

För att kunna orka med att vara på topp behöver kroppen få vila. Tränar du är det viktigt att planera in dagar utan träning. För att få ut det mesta av det du gör så behöver kroppen ha haft tid att återhämta sig. Mellan aktiviteter så reparerar och stärker kroppen sig själv, och återuppbyggnad är en viktig del om du vill lyckas med din träning. Utan ordentlig återhämtning bryts dina muskler ner i stället för upp. Detta är något vi lätt kan planera in genom att ta en vilodag från träningen eller tex när vi tar helg från jobbet. Här är vi också allmänt duktiga på att lyssna på vår kropp. 

Sen kommer vi till den psykiska återhämtningen som är mycket svår att kontrollera och svår att förklara. Men återhämtning behöver vi alla. P.g.a av alla stimulanser vi har runt omkring oss med mobiltelefoner, datorer och Tv så är det inte konstigt att hjärna går på högt varv och hela tiden jobbar för att läsa av omgivningen. Är det då konstigt att fler människor mår sämre, känner stress och har problem med att fokusera.

Vi måste lyssna på hjärnans varningstecken. När hjärna skriker att det är dags att varva ner så hittar vi alltid sätt att motverka det med hjälp av quickfixar så som skräpmat, energidrycker eller dåliga ursäkter. Att ”jag ska bara” är något som är extremt vanligt. Men det är här vi behöver stanna upp, lyssna och hjälpa oss själva att hitta till återhämtning.

Här kommer tre av mina bästa knep till återhämtning…

Nummer 1: Att lägga ifrån sig mobil/dator 1 timma innan läggdags och att inte plocka fram den före kl. 09.00 dagen efter. Eller innan jag har käkat frukost.

Nummer 2: Träna! Alla rörelser är bra för din psykiska återhämtning.

Nummer 3: Att hitta en aktivitet som lugnar. För mig är det att åka ut med båten.

Vi måste börja någonstans och dessa tre knep är en bra början.

Må bäst!

Måndag 5 februari
Låt inte stress styra ditt liv!

Jag tycks allt mer se människor som är stressade, som inte ”hinner” med sin egen hälsa och som bara jobbar för att bygga upp en bra och framgångsrik karriär. Detta göra att allt fler går in i den berömda väggen. Individer som för bara någon vecka sedan var fullt fungerade orkar längre inte göra de mest enkla saker i sin vardag. Uppgifter som att städa, laga mat och ta sig ur sängen kan kännas helt omöjligt.

Att detta blir allt mer vanligt är tyvärr den bittra sanningen. Dagens samhälle fungerar så att vi hela tiden ska försöka att vara störst, bäst och vackrast. Vi har hela tiden en press på oss att vi ska vara hårt arbetande, vi ska alltid vara tillgängliga och all ledig tid som egentligen är till för återhämtning ska fyllas med aktiviteter som vi inte hinner med på vardagarna. Är det så konstigt att allt fler lider av utmattningssyndrom och stressrelaterade sjukdomar, när vi låter våra liv styras av stress, prestation och karriär?

HUR KAN DET BLIVIT SÅ HÄR KNASIGT!? DET ÄR EN FRÅGA JAG STÄLLER MIG SJÄLV DAGLIGEN.

Men så här tror jag att det är. Vi människor har extremt svårt att känna oss nöjda, vi kämpar hela tiden med att nå våra mål som vi har med livet. Men något vi måste lära oss är att vara NÖJDA, att kunna luta oss tillbaka och känna att vi faktiskt har åstadkommit något, för att sedan kunna satsa fullt ut på nästa stora mål.

Vi måste också sluta jämföra med andra människor! Vi alla har olika styrkor och svagheter och därför kan vi inte jämföra oss med varandra. Vi alla har olika uppgifter på denna jorden och man kan inte vara bra på allt. Så om alla försöker uppnå samma sak hur skulle då världen se ut? Ett grymt exempel på det är den här bilden.

blogg_teckning

Så som bilden förklarar kommer ju bara apan prestera bra och dom andra kommer att känna sig helt värdelösa, få dålig självkänsla och helt enkelt trycka ner sig själva för att dom inte klarar uppgiften lika bra som apan.

Precis så här är det i dagens samhälle vare sig det gäller jobb, skola eller livet i allmänhet. Att prestation och framgång har blivit en så central del i vårt samhälle är såklart bra för vår utveckling men tyvärr så tar vi det för långt. Vi tar det till en gräns där stressen och vår framgång kontrollerar våra liv.

Men om vi istället fokuserar på det som faktiskt är viktigt i livet, det som inte är så ytligt och det som faktiskt har betydelse såsom sin egen hälsa, familj och vänner så tror jag att allt det vi stressar över kommer fixa sig automatiskt. Om man kan vakna upp varje morgon med glädje och en känsla av ro istället för att vakna upp och känna ångest, stress och frustration.

Jag vet också att träning och rörelse kommer hjälpa dig på rätt väg! Att träning/rörelse gör att man mår bra, det är sen gammalt! När vi rör på oss så utsöndras massor av må bra-hormoner i kroppen som göra att man lättare känner sig glad och nöjd och sover bättre. Så om man hittar en stressfri balans mellan dessa grejer så vet jag att den berömda ”väggen” är ett minne blott!

Må bäst!

  • Joel Jonsson
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.