Foto: Robert Raines/Flickr
ÄLSKAD DRYCK. Nästa år samlas Sveriges främsta kaffekonstnärer i Alingsås för att göra upp om vem som rostar, brygger, serverar och smakar det bästa kaffet.

Jubileumsåret inleds med kaffe-SM

Alingsås

Alingsås 400-årsjubileum kommer att firas med svenskt mästerskap i kaffe. Alingsås kommun får arrangera tävlingen både 2019 och 2020.

I dag, söndag, avslutas Svenska kaffe­mästerskapen på Kulturhuset Spira i Jönköping med ett 80-tal deltagare. Det är både ett stort event kring kvalitetskaffe samtidigt som det är den officiella SM-tävlingen i branschen.

I kväll kommer arrangörerna, den ideella organisationen Speciality Coffee Association (SCA) Sweden, att tillkännage att de två kommande årens tävlingar hålls i kaféstaden Alingsås.

Alingsås turistchef Gunbritt Reteike är strålande glad.

– Arrangörerna tyckte att det kändes klockrent och vi kan väl bara säga detsamma, säger hon, som har haft kontakt med SCA under en längre tid.

Birgitta Westergren Lenken, projektledare för ”400 år av Alingsås”, instämmer:

– Det känns klockrent i samband med vårt 400-årsjubileum och vår stolta tradition som Kaféstaden Alingsås, säger hon.

Svenska kaffemästerskapen hölls i Stockholm under flera år men har de senaste två gångerna varit i Jönköping. Tanken har varit att vara två år på varje ort, men Gunbritt Reteike hoppas att det ska stanna i kaféstaden även efter 2020.

– Alingsås får verka för att det blir kvar här, säger hon.

Konceptet i Svenska kaffe­mästerskapen går ut på att tävla i olika kategorier kring kaffe. Tävlingarna har också karaktären av festival med workshops för att höja kunskapen om skillnad på olika sorters kaffe.

– Vårt mål och syfte är att lyfta den svenska kaffekulturen och ta vara på de traditioner och den kunskap vi har. Det finns många duktiga kaffehantverkare runt om i Sverige som förtjänar att lyftas, säger Ida Strid i SCA Sweden och fortsätter:

– Från att endast ha hållit SM i Kaffe i Stockholm har vi vuxit varje år med större och större intresse. Därför känns det fantastiskt att till slut landa i självaste Kaféstaden.

Läs hela artikeln och mer fakta om tävlingen i lördagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.