• Foto: BIRGITTA LINDBERG PALMGREN
    MÅNADENS LÄSARBILD JANUARI. Månskensserenad.
  • Foto: STEFAN SAMUELSSON
    FLITIG FOTOGRAF. Birgitta Lindberg Palmgren har oftast en kamera med sig.

Kajorna satte sig i rätt träd

Alingsås

Hon har känt sig som den ständiga tvåan men nu är hon en vinnare i AT:s fototävling.
Birgitta Lindberg Palmgrens bild på kajor i månsken är utan tvekan månadens läsarbild för januari.

Precis som många andra medlemmar i Alingsås fotoklubb skickar Birgitta Lindberg Palmgren då och då in bilder till AT-läsarnas galleri Läsarbilder, och deltar därmed i tävlingen om månadens bild. Det har blivit några hedersomnämnanden genom åren, men ingen vinst – förrän nu.

– Vad glad jag blir, utbrister Birgitta när AT ringer upp och berättar nyheten.

Hon är en flitig fotograf, har instagramkontot birpa och har bland annat vunnit pris i fotomaraton, som arrangeras varje år i Alingsås.

Blev månuppgång

En onsdagskväll, på januari månads sista dag, var hon nere vid Mjörn tillsammans med sin dotter, som ville prova sin nya kamera.

– Vi tänkte att en solnedgång skulle bli vacker, men det blev en månuppgång i stället, berättar Birgitta Lindberg Palmgren och tillägger att det gäller att fotografera innan månljuset blir för starkt.

Hon och dottern var på piren, som går ut till fyren. De hade ett träd i fokus och fullmånen lyste vacker där bakom.

– Så började kajorna flyga där och jag sa ”sätt er nu i detta träd” och så gjorde de det. De satte sig precis där jag ville.

Skriver dikter

Birgitta hade alltså redan spanat in trädgrenen när kajorna slog sig ner. Resultatet blev en ovanligt stämningsfull och samtidigt levande bild, med såväl måne som fåglar, träd och lagom mörk himmel.

Birgitta Lindberg Palmgren har också skrivit en dikt till bilden:
”Här sitter kajorna på rad flaxar annars över stad Har de nu månntro fått fnatt? I stället för kraxlikt skratt … hörs månskensserenad”

Hon berättar att hon ofta skriver dikter och små texter till sina bilder. I fjol gav hon till och med ut boken ”Dagens tankar och annat i ord och bild”. Nu håller hon på hon med en ny bok.

– Ofta poppar det upp en text i huvudet när jag ser en bild, säger hon.

När hon inte är ute och fotograferar arbetar hon lite extra i second hand-butiken Vinden eller på sitt gamla jobb som biomedicinsk analytiker på Drottning Silvias barnsjukhus.

Tre bilder får hedersomnämnanden – se torsdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher