IKEA serverade svenskt julbord i sitt varuhus i College Park, Maryland, i december. Varuhusets prisvärda rätter är populära i USA.

Kamprads bortgång uppmärksammas i USA

AT i Washington

Inget svenskt varumärke är förmodligen mer känt i USA än IKEA, och har givit Sverige ovärderlig reklam på den här sidan av Atlanten. Till och med Volvo och H&M hamnar i bakvatten.

Så IKEA-grundarens, den 91-årige Ingvar Kamprad, frånfälle på lördagen blev följaktligen en stor nyhet. Man anser att IKEA revolutionerat möbelindustrin genom sin design, enkla och lätt hanterbara förpackningar och distribution, och har under åren blivit utomordentligt populärt i USA, trots möblernas ”konstiga” namn och mått, som inte riktigt överensstämmer med amerikansk standard. På nyhetssändningar berättar man också att namnet IKEA kommer av Kamprads initialer samt gården han växte upp på, Elmtaryd, och den närbelägna byn Agunnaryd.

Enligt nyhetssajten Bloomberg var Kamprad, som byggde upp ett globalt företag med omkring 400 butiker världen över och benämns som en detaljhandelslegend och innovatör, vid sin död den åttonde rikaste personen i världen, med en beräknad förmögenhet på 58,7 miljarder dollar. Amerikansk media påpekar också att trots sin förmögenhet var Kamprad känd för sina enkla vanor som att flyga ekonomiklass och köra en 20 år gammal Volvo. Något som imponerar i USA! Nämnas kan att Jeff Bezos, som äger världens största nätbutik Amazon och numera även tidningen Washington Post, nu är världens förmögnaste person, och alltså gått förbi både Warren Buffett och Bill Gates. 

För svenskar bosatta i USA är också IKEA-varuhusen en destination för efterlängtad svensk mat. I Washingtonområdet finns två varuhus, ett i Maryland och ett i Virginia. Det finns få butiker i USA som säljer klassiskt svenska matvaror och få svenska eller skandinaviska restauranger. Och till IKEA kommer därför många svenskar för att köpa matvaror som sill, Kalles kaviar, svensk ost, gravlaxsås, knäckebröd, sylt, ”dammsugare” och annat.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.