Arkivbild: AT
HÖJER KNAPPT EN PROCENT. För en lägenhet med månadshyran 5000 kronor är det nästan 50 kronor.
Arkivbild: AT
HÖJER KNAPPT EN PROCENT. För en lägenhet med månadshyran 5000 kronor är det nästan 50 kronor.

Nya hyror klara

Vårgårda

De nya hyrorna för 2018 är klara, både hos Vågårda Bostäder och några mindre fastighetsägare.

Höjningen blir 0,95 procent hos Vårgårda Bostäder och i snitt 1,11 procent hos de mindre hyresvärdarna i Vårgårda, som förhandlat gemensamt med hyresgästföreningen.

– Det var en väldigt tuff förhandling med Vårgårda Bostäder inför 2017 med medling i hyresmarknadskommittén. Då var klimatet mellan parterna kärvt. Mot den bakgrunden är vi nöjda med att kunna göra upp i år utan att komma i en sådan situation, säger Jens Lundqvist, kommunikatör i Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Mer än i fjol

Resultatet efter fjolårets medling blev en höjning med 0,93 procent och årets höjning ligger alltså ungefär på samma nivå.

De kommunala bostadsbolagen i landet höjer i genomsnitt 0,88 procent i år, medan de privata höjer med 0,98 procent, enligt en sammanställning som tidningen Hem och Hyra har gjort. I båda fallen är det något högre nivåer än för 2017. 

Enligt Jens Lundqvist på Hyresgästföreningen kan underhållsåtgärder hos en mindre fastighetsägare leda till högre hyreshöjning ett visst år, på grund av att det inte finns så många lägenheter att slå ut kostnaden på, som hos de större bolagen.

Lägre i Alingsås

– Men hyror har ökat mer än inflationen sett över lång tid. Det är lönsamt att äga fastigheter, säger han.

Årets hyreshöjning hos Alingsåshem är 0,70 procent. Det har varit klart länge eftersom parterna slöt ett tvåårigt avtal inför 2017.

Totalt sett i landet har närmare 600 000 hyresgäster hittills fått besked om sin nya hyra för 2018, enligt Hem och Hyra.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher