• AT 11 FEBRUARI 1985. Martin Ärnlöv, till vänster, förlorade vadet mot Niclas Wahlgren och tvingades äta ut sin artikel – bokstavligen.
  • AT 12 MARS 1984. Niclas Wahlgren framträdde i Alingsås och sågades totalt av AT:s Martin Ärnlöv.
  • Foto: ALEXANDER LAGERGREN
    Martin Ärnlöv trivs med att jobba i icke-vinstdrivande organisationer.

Nye RK-chefen tvingades äta upp sin text

Alingsås

Den blivande Röda kors-chefen Martin Ärnlöv var i sin ungdom musikrecensent i AT. Ett oförglömligt minne var när han tvingades äta upp en artikel om Niclas Wahlgren – efter ett vad som Ärnlöv förlorade.

Den 26 mars tillträder Martin Ärnlöv, 53, som ny generalsekreterare i Svenska Röda Korset. Han är i dag vd och direktor för den kristna vårdstiftelsen Bräcke Diakoni, också det en icke-vinstdrivande organisation.

Under sin gymnasietid i Alingsås frilansade Ärnlöv för Alingsås Tidning som tonårsreporter. Han skrev framför allt om musik.

– Det var roligt och kreativt. Det hände mycket, inte minst i Alingsås-Parken, och jag fick göra mycket kul, säger han mer än 30 år senare.

I början av 1984 var flick­idolen Niclas Wahlgren, då 18 år gammal, ute på sin första turné. Den 10 mars spelade han på Rock Out i Alströmerskolan. Över 700 personer tog emot honom i den utsålda lokalen.

”Oförarglig artist”

19-årige Martin Ärnlöv var där och recenserade konserten. Han var inte imponerad.

”Niclas Wahlgren är en oförarglig artist som för tillfället besitter tonårsflickornas ständigt ombytliga gunst”, skrev Martin.

Efter konserten snackade Ärnlöv med artisten och hans musiker och slog vad om att Wahlgren ett år senare inte skulle vara lika populär. Annars skulle den unge musik­recensenten inför ögonen på turnésällskapet äta upp papperet i sin artikel. Löftet upprepades i en särskild artikel i tidningen.

Två sorters dressing

Knappt ett år senare tvingades Martin Ärnlöv konstatera att Niclas Wahlgrens popularitet snarare steg än sjönk. Hans senaste album sålde bra, trots dåliga recensioner, han var tv-aktuell i rockprogrammet Bagen och planerade en stor sommarturné. Han hade också börjat etablera sig som skådespelare.

AT kontaktade Wahlgren, som gärna var med när Alingsåskillen fick äta upp sin något magsura artikel.

De träffades i februari 1985 på Eriks Restaurang & Ostronbar, på en båt vid Strandvägen i Stockholm. Där serverades tidningsklippet på en toast med sallad och två sorters dressing.

Martin Ärnlöv berättade själv om händelsen i AT samtidigt som han fick en bra intervju med artisten.

Ångrar inget

”Visserligen kan man säga att Alingsås Tidning har många goda sidor, men att använda sönderlästa nummer för att dryga ut matkontot är inget att rekommendera”, skrev Ärnlöv bland annat.

I dag skrattar han gott åt minnet, som blev en höjdpunkt i hans korta karriär som journalist.

Ångrar du att du sågade Niclas Wahlgren och till och med slog vad om hans framtid?
– Nä, jag står för varje ord fortfarande…

Minns du hur det smakade?
– Det var lite som att äta kall gröt. Men lunchen var trevlig!

Läs mer i tisdagstidningen:

  • Den nye Röda kors-chefens dubbla meriter
  • Så ser Ärnlöv på Bräcke Diakonis expansion
  • Det vill han göra på Röda Korset

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher