Öppna akuten dygnet runt

Alingsås

Tänk dig att klockan är två på natten. Du befinner dig i Alingsås och är i akut behov av vård. Vad gör du? Eftersom Alingsås akutmottagning inte är öppen nattetid behöver du transportera dig ungefär 40 minuter för att ta dig till närmsta öppna mottagning. Precis, 40 minuter. Det är just så det ser ut i nuläget. Idag är öppettiderna för Alingsås akutmottagning mån-sön kl. 08:00 – 21:00. Det betyder att Alingsås invånare inte har tillgång till akut vård i närheten under elva av dygnets timmar.

Många människor pendlar dagligen för att ta sig till skola eller arbete, och då känns inte 40 minuter som ett långt avstånd. Är man däremot sjuk eller skadad befinner man sig i en betydligt mer utsatt situation där 40 minuter kan upplevas som en evighet. Om skadan är riktigt allvarlig är det inte säkert att man klarar att vänta så lång tid utan allvarliga konsekvenser. Dessutom skulle en mottagning öppen dygnet runt öka trygghetskänslan för kommunens invånare då man vet att hjälp alltid finns tillgänglig.

Om akutmottagningen är öppen dygnet runt skulle det skapas fler jobbtillfällen på hemmaplan. Det innebär att färre behöver pendla till arbetet, och det kan i sin tur bidra till att göra Alingsås till en mer attraktiv småstad.

Det är dock inte lika kostnadseffektivt att driva små enheter som Alingsås. Det kostar mycket pengar för landstinget att driva ytterligare en mottagning öppen nattetid när det finns flera andra tillgängliga inom en timmas resväg. Att ha akutmottagningen öppen nattetid skulle innebära att det behöver anställas fler som kan arbeta där, vilket skulle kosta mycket pengar då personalkostnaderna brukar vara den största utgiften för en verksamhet.

Trots det anser jag att alla borde ha tillgång till jämlika samhällsfunktioner oavsett om man bor i en stor eller liten stad. Vi är idag strax över 40.000 invånare och enligt kommunens webbsida, alingsas.se, förväntas invånarantalet stiga till 46.300 personer till år 2030. Alingsås växer ständigt, och behovet av en akutmottagning öppen dygnet runt blir större och större i takt med det stigande invånarantalet. Efterfrågan kommer att öka och jag hoppas att utbudet anpassar sig efter det.

När man ändå väljer att satsa på Alingsås lasarett genom att bygga ut och förbättra den fysiska byggnaden borde man passa på att förbättra tillgängligheten också.

  • Carolina
Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.