Skiss: Vårgårda kommun
NYA STORA SKOLAN. Skiss på skolan som ersätter Vårberg och Kesberg.
Skiss: Vårgårda kommun
NYA STORA SKOLAN. Skiss på skolan som ersätter Vårberg och Kesberg.

Politisk enighet om nya skolan

Vårgårda

Den nya skolan som ska ersätta Vårberg och Kesberg blir 40 miljoner kronor dyrare än beräknat. Totalt kommer den att kosta 177 miljoner kronor.

Det är hett på byggmarknaden och det får Vårgårda kommun känna av. Först visade det sig att kostnaderna för kommunhusets om- och tillbyggnad skenat i väg. Uppfräschningen av maktens boning beräknas bli 16 miljoner kronor högre än budgeterat.

Och nu visar det sig att nya skolan blir cirka 30 procent dyrare än beräknat, 177 miljoner kronor jämfört med beräknade 137. Bygget kostar 169 miljoner kronor, 7 miljoner kronor för inventarier och en miljon för IT, totalt 177 miljoner kronor.

Politisk enighet

Till skillnad från kommunhusprojektet var det politisk konsensus om skolbygget i kommunstyrelsen.

– I politisk enighet föreslog vi kommunfullmäktige att ta det historiskt största investeringsbeslutet i Vårgårda, säger Bengt Hilmersson (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Skolbygget är tänkt att komma i gång så snabbt som möjligt, men den ursprungliga tidplanen som var mycket tajt kommer inte att hålla.

– Just nu pekar det på att skolan kommer att bli klar till årsskiftet 2019-2020, alltså ett halvår senare än vi hoppats på.

Läs mer i torsdagstidningen:

  • Stor skola
  • Framtida ekonomiskt handlingsutrymme
  • Långsiktig satsning

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher