Det svenska totalförsvarskonceptet – utarbetat under ledning av förre försvarsministern och riksdagens talman Björn von Sydow – presenterades under ett seminarium i House of Sweden i Washington i torsdags.

Säkerhet på agendan när Löfven besöker Trump

AT i Washington

I förra veckan meddelades det att statsminister Stefan Löfven besöker president Donald Trump i Vita Huset i Washington den 6 mars. Med uppdraget att ytterligare stärka relationerna mellan de båda länderna. I fokus står tillväxt, innovation och jobbskapande, samt internationellt samarbete, försvar och säkerhet.

Att tongångarna från Sveriges feministiska regering – och utrikesminister Margot Wallström – inte alltid varit så entusiastiska inför den amerikanske presidenten är ingen överdrift. Men försvarsminister Peter Hultqvist har uppenbarligen varit pådrivande och en aktiv Washingtonbesökare. Löfvens besök kan tydas som ett sätt att poängtera vikten av goda relationer med den amerikanska supermakten. För ekonomin – och säkerheten.

På lördagen skriver Washington Post att Sverige arbetar för att ”Rysslandssäkra” höstens val. ”Ledare för det nationalistiska antiinvandringspartiet Sverigedemokraterna säger att de är oroade över att en del antiryska ansträngningar kan rikta sig mot dem helt enkelt därför att Kreml ibland verkar förespråka samma uppfattningar,” enligt tidningens korrespondent Michael Birnbaum. ”Sverige är indragen i en debatt om hur mycket man kan öppna sina dörrar för invandrare, en spricka som ryska statskanaler artikulerat,” skriver Birnbaum.  

I veckan hölls ett seminarium – med Svenska Ambassaden och Atlantic Council som värdar – med den förre försvarsministern och talmannen Björn von Sydow (S) i House of Sweden i Washington. Von Sydow leder en svensk riksdagsdelegation, som förutom Washington även besökt FN i New York. På dagordningen stod ”The Total Defense Concept” eller det svenska totalförsvarskonceptet, där en riksdagsgrupp arbetat fram en rapport för ett svenskt civilförsvar för 2021-2025. Man anser att i en global miljö som kännetecknas av instabilitet och osäkerhet måste risken för militära konflikter omvärderas.

Med all tydlighet framgick det att det är Ryssland som upplevs som det stora hotet i Östersjöområdet. Efter rysk aggression mot Georgien och Ukraina. Och med den tidigare KGB-agenten Vladimir Putin som Rysslands ledare. Detta samtidigt som den amerikanske presidenten uppfattas som ”motsägelsefull” och ”oberäknelig”.

”Det är turbulens och osäkerhet världen över, utmaningarna många, och vi måste öka medvetenheten – genom totalförsvarskonceptet. Vi har brett politiskt stöd för detta. Sverige måste förbereda sig för tre månaders allvarliga störningar.” Enligt von Sydow.

Han berättade att Sverige tidigare hade ett starkt försvar, och att man nu återinför militärtjänsten. Samt samarbetar med Finland, de baltiska staterna, Polen, Tyskland, Storbritannien och USA.

När det kom in på NATO-medlemskap berättade von Sydow att det finns delade meningar bland riksdagspartierna. Och att Sverige och Finland har partnerskap med NATO. Enligt den opolitiska amerikanska tankesmedjan Pew Research Center stödjer 47 % av svenskarna ett NATO-medlemskap. Christine Wormuth från Atlantic Council, som deltog i seminariet, påpekade dock att partnerskap inte är samma sak som medlemskap.

”Den svenska kulturen är att driva med saker som man inte gillar. Men man har inte förlöjligat rapporten,” sade Björn von Sydow.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.