Arkivfoto: BOSSE ÅSTRÖM
MARKERAR. Sverigedemokraterna tar ställning mot fyrverkerier. Boris Jernskiegg, partiets gruppledare i kommunfullmäktige, är en av undertecknarna av en motion som handlar om att begränsa pyrotekniska produkter.

SD vill begränsa fyrverkerier

Alingsås

Alla fyrverkerier ska ha tillstånd från polisen, pyrotekniska produkter ska inte få säljas i Alingsås kommun och den lokala ordningsstadgan ska ses över och utvidgas.
Det föreslår Sverigedemokraterna i en motion.

Enligt Alingsås kommuns lokala ordningsföreskrifter är det förbjudet att använda pyrotekniska varor inom stadskärnan, på offentlig plats inomhus och närmare än 100 meter från Alingsås lasarett.

Och i december kom nyheten att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat att det från och med mitten av 2019 kommer att krävas tillstånd, som fås genom utbildning godkänd av MSB, för att få skjuta raketer på pinne.

Sverigedemokraterna anser dock att det inte är tillräckligt.

En kompromiss

I förra veckan lämnade därför Boris Jernskiegg och Agneta Grange Petrusson, ledamöter i kommunfullmäktige, in en motion om att begränsa pangandet i Alingsås.

Trästaden hotas vid stora helger då pyrotekniska produkter kan antända byggnader, skriver de.

Motionen lyfter också fram att djuren lider liksom personer från krigshärjade länder som lider av posttraumatiskt stressyndrom.

Dessutom sprids, enligt motionen, farliga ämnen i naturen.

SD vill att försäljning av pyrotekniska produkter förbjuds i kommunen, att alla fyrverkerier ska ha tillstånd från polisen och att den lokala ordningsstadgan ses över och utvidgas.

– Vi har diskuterat det en längre tid inom partiet här i Alingsås och inte varit helt överens tidigare. Många djurägare har stora problem under helger då man firar med raketer och smällare. Vi vill inte i detta läget förbjuda alla fyrverkerier, däremot vill vi att man inte beviljar försäljningstillstånd i kommunen för att minska problemet, säger gruppledaren Boris Jernskiegg.

Så en klassisk kompromiss då. Vill man köpa fyrverkerier får man ta sig till en annan kommun?

– Vi tycker att det är en bra markering om att ta hänsyn till djur, natur och grannar.

”Vackert”

Boris Jernskiegg beskriver motionen som en avvägning mellan nyttan och skadan med fyrverkerier.

– Det är vackert med fyrverkerier, och vi är inga notoriska förbjudare. Men det har eskalerat och är ett reellt problem.

Sverigedemokraternas gruppledare framhåller även att vissa kommuner, som Göteborg, ordnar ett gemensamt fyrverkeri och att en del andra kommuner valt lasershower.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.