Foto: Katrin Niklasson
FRÅN 50-TALET. Charles Falzon och Ylva Sillén bakom en skrivmaskin från 50-talet. Under workshopen kommer det finnas fler modeller på plats.
Foto: Katrin Niklasson
FRÅN 50-TALET. Charles Falzon och Ylva Sillén bakom en skrivmaskin från 50-talet. Under workshopen kommer det finnas fler modeller på plats.

Skrivmaskinen tar plats i kulturhuset

Alingsås

På tisdag finns alingsåsaren och skrivmaskinsnörden Charles Falzon på plats i Alingsås kulturhus med ett antal av sina skrivmaskiner för en skrivmaskinsworkshop.
– En skrivmaskin är en maskin med ett enda syfte, som jag tror gör något speciellt med oss, säger han.

Att se människor i samma sällskap sitta på ett kafé utan att tala med varandra och istället kika ner i sina mobiltelefoner är ingen ovanlig syn. Men för Charles Falzon kan synen vara beklämmande. Lika dystert har han upplevt det att se hur skolelever inte längre använder papper och penna.

Inte teknikfientlig

– I medeltida kloster hade munkar Scriptorium, ett rum där det fanns bläck och penna där man enbart skrev och talade med varandra. Kanske kan även denna generation få uppleva den sortens gemenskap, säger Charles, som dock är noga med att påpeka att han inte är teknikfientlig.

– Jag har ägnat hela min karriär åt IT, konstaterar han.

Inga virus

Men det är till skrivmaskiner han har ett alldeles extra passionerad relation.

– En skrivmaskin är en maskin med ett enda syfte, som jag tror gör något speciellt med oss. Det behövs ingen el, det finns inga användaravtal och det finns en respekt för din integritet. Du gör också något permanent när du slår ner tangenterna. Det du gör försvinner inte, det finns inga virus, säger han.

Lär med handen

”Vi lär med handen – handen minns” menade Aristoteles redan för drygt 2 000 år sedan. Enligt Göran Lundborg, Professor emeritus vid Lunds universitet som i sin forskning intresserat sig för samspelet mellan hand och hjärna, ligger det mycket i det. Han beskriver i en artikel publicerad i Pedagogiska magasinet hur det som handen gör eller nedtecknar tycks skapa särskilt djupa minnesspår i vårt medvetande.

Även illustrationer

Charles har själv ett 40-tal skrivmaskiner hemma. Några av dem kommer finnas i kulturhuset för workshopen den 13 februari. Deltagarna kommer få ta del av spännande information om gamla skrivmaskiner, samt få arbeta med stafettskrivning. Det finns också en illustrationsdel i workshopen, där deltagarna får illustrera de olika berättelserna.

Workshopen, i vilken även konst- och museipedagogen Ylva Sillén medverkar som ledare, riktar sig till unga mellan 13-18 år. Men alla som nås av skrivmaskinernas knatter och blir nyfikna är välkomna att delta.

– När vi öppnade här igen efter renoveringen av kulturhuset pratade vi faktiskt om att ha en station för skrivmaskiner, säger Ylva Sillén

– Om den här workshopen uppskattas skulle det vara kul om det kunde bli en regelbundenhet, säger Charles Falzon.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher