Foto: PRIVAT
FACKLIGT SAMTAL. Catarina Smith, Vision Alingsås lasarett, gästades i fredags av ombudsmannen Faraj Abuiseifan.

Vill höja sekreterarlöner

Alingsås

Det är svårt för medicinska sekreterare på Alingsås lasarett att få en vettig löneutveckling över tid.
Det anser deras fackliga företrädare, Catarina Smith.

I fredags fick Catarina Smith tillfälle att samtala med facket Visions ombudsman Faraj Abuiseifan om hur det nya avtalet fungerar i en mindre landstingsförvaltning. Han har ansvar för avtal som Vision sluter med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

– Vi kan vara med och påverka så att de får rätt bild av hur vi har det, säger Catarina Smith, som själv är medicinsk sekreterare och ansvarar för Visions lokala löneförhandling med arbetsgivaren.

– Löneutvecklingen för de medicinska sekreterarna är inte okej, fortsätter hon.

På Alingsås lasarett jobbar ett 50-tal medicinska sekreterare. De får dela på en lönepott som motsvarar minimihöjningarna i industrins så kallade märke. Catarina Smith skulle gärna se en satsning från Västra Götalandsregionen även på den yrkesgruppen.

– Den som håller i en hjärtstartare eller opererar kommer alltid att prioriteras, jämfört med den som skriver journalen efteråt. Men det är en orättvis jämförelse, som att jämföra äpplen och päron, säger hon.

Ett problem, som hon ser det, är att det treåriga avtal som Vision och SKL skrev under i fjol är ett så kallat sifferlöst avtal. Det innehåller alltså ingen information om hur mycket lönerna ska höjas utan det ska arbetas fram lokalt.

– Man låser lönerna ganska hårt för den administrativa personalen, säger Catarina Smith och fortsätter:

– Lönen och löneutvecklingen ska, enligt avtalet, stimulera till förbättringar, avspegla uppnådda mål och resultat samt avspegla det positiva sambandet mellan lön, motivation och resultat. Så fungerar det inte idag.

– Vi har ett bra avtal men det har ingen tvingande punkt. Vi är utlämnade till arbetsgivarens goda vilja, fortsätter hon.

Hon är glad för att Visions ombudsman Faraj Abuiseifan tog sig tid och lyssnade på hennes synpunkter.

– Jag är oerhört tacksam att jag och Vision på Alingsås lasarett fick den här möjligheten och att Faraj Abuiseifan i sin ställning föregår med gott exempel i vår organisation när han lyssnar nedåt och tar det på största allvar, säger Catarina Smith.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.