Foto: JENNY SCHAGERLIND
VILL SKAPA TRYGGHET. Tonårsmamman Ulrika Bernehäll tog nyligen initiativet till vuxenvandringar i Herrljunga.

Vuxenvandrar för en tryggare ort

Herrljunga

De är tonårsföräldrar, småbarnsföräldrar, pendlare… ja, helt vanliga Herrljungabor som har fått nog. Varje helg vuxenvandrar de i centrum för att hålla ett vakande öga på ungdomarna.
– Vi är inga minipoliser. Vi vill bara visa att vi finns, säger initiativtagaren Ulrika Bernehäll.

När skadegörelsen eskalerade i centrala Herrljunga och hon med egna ögon såg tonåringar sälja droger reagerade Ulrika Bernehäll, som själv är mamma till två tonåringar. Oron för att de dåliga vanorna skulle sprida sig neråt i åldrarna gjorde att hon tog kontakt med kommunpolisen Robert Möörk.

Hon inbjöds då att vara med på ett möte där polisen skulle diskutera ungdomsproblemen med bland annat representanter från kommunen och näringslivet. På mötet kom idén med vuxenvandringar upp.

– Jag ställde frågan på Facebook för att se hur stort intresset var och det blev ett supergensvar, många som kunde tänka sig att vara med och vandra på kvällarna, berättar Ulrika.

– Vuxenvandringar har funnits i Herrljunga förut, men det ebbade väl ut. Behovet finns ju inte hela tiden heller.

Men nu finns uppenbarligen behovet. Både stationshuset, Altorpskolan och andra byggnader i centrum har på sistone blivit utsatta för skadegörelse och klotter.

Ulrika Bernehäll tror att det kan bero både på droganvändadet och på att det inte finns så mycket att göra i Herrljunga.

– Det blir väl en tristess. Jag har ju själv varit ung i den här byn så jag vet… – Efter åtta är stationshuset det enda som är öppet. Fri wifi och avsaknaden av vuxna gör att det blir rätt mysigt att vara här, säger Ulrika menande.

Läs mer i torsdagstidningen

  • Så ofta ska de vandra
  • En positiv effekt till

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.