Foto: STEFAN SAMUELSSON
SELFIE IN ALINGSÅS. Amerikanen Steven Rosen samlade sina ljusdesign-kollegor till en selfie efter avklarad pressträff.

Årets ljusdesigners på plats i Alingsås

Alingsås

Fyra kvinnor och tre män ska leda ljus- och ljudsättningen av Alingsås i höst. Den här helgen besöker de sju ljusdesignerna stan för att välja platser för installationerna.

Årets Lights in Alingsås kommer att innehålla sex officiella ljusinstallationer, skapade av de internationella ljusdesignerna och ett stort antal studenter.

Holländskorna Juliette Nielsen och Mieke van der Velden jobbar båda för BeerNielsen Lightning designers i Rotterdam och kommer att samsas om en installation i Alingsås.

– Det viktigaste av allt är att berätta en fin historia, säger Juliette Nielsen.

Mieke van der Velden var student här 2005, liksom Diana Joels från Brasilien, som då gick på KTH i Stockholm, där hon sedan tog en magisterexamen i ljusdesign.

– Projektet här integrerades i våra studier. Det var mycket viktigt för min karriär, säger hon, som numera arbetar över hela världen, inte minst som lärare.

Alingsås Energi har sedan i höstas kommunens uppdrag att ansvara för Lights in Alingsås, som leds av Angelica Larsson, event manager, Margareta Stenmark, workshop manager, och Maria Björsson, projektledare.

Årets tema och slinga är redan bestämda, men inte offentliggjorda. Det kommer att ske senare i vår. De sju ljusdesignerna får i helgen bekanta sig med temat och välja bland några utvalda platser utmed slingan.

– De gör sina val på lördagen och presenterar idéer på söndag, säger Margareta Stenmark och fortsätter:

– Vi är väldigt spända på vad helgen kommer att ge.

Läs mer i lördagstidningen och se hur alla designerna ser ut

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.