Foto: FILIP LANDQVIST
FOTVÅRD – MEN FÖR VEM? Kommunens fotvårdsterapeut har mottagning på Hemgården i Herrljunga, och även på Gäsenegåren i Ljung.

Chockhöjning för fotvård upprör

Herrljunga

Herrljunga kommuns fotvårdstaxa har nyligen höjts med 31 procent. Chockhöjningen upprör många av kommunens pensionärer.
– En del kommer inte att ha råd med fotvård längre, menar Birgitta Larsson.

Herrljunga är en av få svenska kommuner som har en egen fotvårdsterapeut anställd. Enligt Birgitta Larsson i PRO finns Pia Kleberg, som hon heter, främst för de äldre i kommunen. Genom att se till att pensionärerna har god fothälsa förebyggs fallskador och flera andra problem.

– Fothälsan hos äldre är viktig. Det blir ju en minskad livskvalitet om man har ont i fötterna och inte klarar att gå ut. Risken att man ramlar och slår sig ökar också, påpekar Birgitta Larsson.

Det politiska beslutet att höja fotvårdstaxan togs redan 2016, men trädde i kraft först den 15 februari i år. Det i sig tycker Birgitta Larsson är märkligt. Hon har förståelse för att taxan måste följa index och höjas emellanåt, men tycker att den här höjningen är anmärkningsvärt stor.

– Framför allt är det änkor med låg pension som har reagerat. En del kommer inte att ha råd med fotvård längre utan får välja bort det. Många tycker att smärtgränsen går vid 400 kronor per besök, säger Birgitta.

Tidigare har ett besök hos Pia Kleberg kostat 361 kronor. Nu går det istället på 475 kronor – för dem som inte har en remiss och därmed subventionerat pris.

Läs mer i tisdagstidningen:

  • ”Ogenomtänkt”
  • Så säger fotvårdsterapeuten
  • Så säger ansvarig chef

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.