Arkivbild: JOHAN HALLBERG
Utbildar för framtiden. Så här såg det ut i höstas när André Essebro, utbildningssamordnare Campus Alingsås, Thomas Johansson, ordförande i styrgruppen för teknikutbildning och Esa Karlsson, lärare, presenterade utbildningen för AT:s läsare.

Dags att inviga nya utbildningen

Alingsås

Den första gruppen elever kom i januari och nu är all utrustning på plats. Nästa fredag blir det öppet hus och invigning av den efterlängtade vuxenutbildningen inom plåt- och svetsteknik.

Den ettåriga utbildningen är resultatet av ett lyckosamt samarbete mellan industriföretagen i Alingsås, kommunen genom Campus Alingsås, Sparbanksstiftelsen i Alingsås och maskintillverkarna Migatronic och Trumpf. Den har varit på gång en längre tid och i slutet av januari var det äntligen dags för den första kullen elever att ta de nyrenoverade lokalerna intill Alströmergymnasiet i besittning.

Efterfrågan på kompetent personal är stor i den här branschen och i Alingsås finns ett flertal företag med stora behov av att säkra upp framtida arbetskraft. Men utbildningarna är få och ligger långt bort. Det blir det alltså ändring på nu.

Den nya industriutbildningen har stöd av den statliga satsningen Yrkesvux och eleverna får studiestöd från CSN, även om de måste betala cirka 3 000 kronor för skyddskläder, utrustning och kurslitteratur.

Den första klassen har tio elever. En ny kurs börjar i augusti med plats för upp till 15 elever. Anmälningstiden är i april-maj.

Fredagen den 23 mars invigs utbildningen officiellt med representanter för såväl det lokala näringslivet som utbildningsnämnden. Samtidigt blir det öppet hus för företagare och andra intresserade. 

Läs mer i AT i morgon, torsdag, bland annat om Campus Alingsås planer på ytterligare en utbildning

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.