Foto: Urban Kärvling
TVINGATS ÄNDRA TÄVLINGSDAGAR. Internationella Cykelförbundet missade att EM och Womens World Tour i Vårgårda kolliderade. Därför körs nu damernas linjelopp på måndagskvällen den 13 augusti. Helen Henriksson och Hans Jönsson från cykelklubben hoppas att de nästan 400 funktionärerna kan ställa upp även denna kväll.

Dameliten kör kvällslopp i Vårgårda

Vårgårda

Damernas linjelopp i Womens World Tour i Vårgårda körs på måndagskvällen i stället för söndag morgon.
– Det har blivit en idiotkrock, då EM går samtidigt. Vi har kommit i kläm och har inte haft något annat alternativ än att ändra tävlingsdagarna, säger Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda Cykelklubb.

Det var på ett möte i oktober i fjol som Hans Jönsson fick reda på att det blir en EM-vecka i skottska Glasgow i sommar, där EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) gör en storsatsning och sänder massor av sport.

I EM tävlas det i tio sporter, bland annat simning, friidrott, triathlon och damcykel. I tävlingsschemat låg cykeltävlingarna samtidigt som Womens World Tour i Vårgårda.

– När jag fick reda på att tävlingarna i Vårgårda och EM kolliderade sjönk jag bara ihop på en stol. Hur kan det ha blivit så här, säger Hans Jönsson.

Det var bara för honom och kamraterna i Vårgårda CK att ta tag i problemen och försöka lösa dem.

– Jag bad Emma Johansson (Silver-Emma) ta kontakt med Marianne Vos, som är damcyklisternas representant i kontakterna med Internationella Cykelförbundet (UCI). Hon visste inget, men fick bekräftat att det skett en miss. Ingen hade uppmärksammat kollisionen. Det har brustit i kommunikationen, säger Hans Jönsson, som fått slita hårt för att rodda ihop arrangemanget.

Tävlingarna i EM flyttades om, så att damerna kör linjeloppet 5 augusti och tempoloppet den 8 augusti, sedan bär det av till Womens World Tour i Vårgårda. Lagtempoloppet körs lördagen den 11 augusti och det individuella linjeloppet måndag den 13:e.

Cykelhelgen i Vårgårda inleds med motionsloppet fredagen den 10 augusti och Velofondo körs söndag den 12:e.

Läs hela artikeln i lördagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.