Foto: PRIVAT

Emilia jagar eliten – Färjestad nästa

Ishockey

Emilia Moesby Fredriksdotter valde inför säsongen att satsa på ishockeyn i Troja Ljungby. Nu ska Vårgårdatjejens lag kvala till SDHL.
– Det ska bli jättekul att möta Färjestad, säger hon.

Emilia, som bor i Vårgårda, tränar och spelar med Grästorps herrjuniorer och spelar matcher med Troja Ljungby.
Vårgårda HC-produkten lirade faktiskt ett par matcher med Smålandslaget redan förra säsongen, men den här gången har det blivit desto fler. 13 seriematcher och fyra poäng (1+3) har det blivit för den defensiva och fysiska backen som gillar att peppa på sina lagkamrater.

Till matcherna får hon skjuts och samåker med lagkompisen Amanda Ahlm från Skara.
Den långa pendlingen till matcherna har fungerat bra och hon känner att hon fått ett lyft med Troja, som drog igång sin damverksamhet för ett par år sedan.
– Det är många som håller koll på matcherna. Dessutom får jag mycket respons och konstruktiv kritik från tränarna och har lärt mig mycket från matcherna. Den här säsongen har jag utvecklat min skridskoåkning, berättar Emilia.

I söndags fixade Troja seriesegern i Damettan Södra när laget bortabesegrade Karlskrona med 4–0. Det betyder att laget får kvala till SDHL, högstaligan.
– Vi har bara förlorat nio poäng under säsongen så det är otroligt bra. Det är ett gött gäng. Många kommer utifrån, trots det hittar vi varandra på isen, har ett bra tänk och har lärt oss hur vi ska spela.

Nästa vecka blir speciell för Emilia. Dels fyller hon 17, dels ska hennes lag möta Färjestad, vinnaren av västra serien, i bäst av tre matcher.
Troja börjar hemma torsdagen den 15 mars. Returen, och en eventuell tredje match, spelas i Karlstad lördag-söndag samma vecka. Skulle Troja gå vidare blir det en ny bäst av tre-serie mot Göteborg HC eller SDE. Vinnaren spelar i SDHL nästa säsong.
Om Troja lyckas gå hela vägen återstår att se.
– Stora snacket har först och främst varit att ta oss till kvalet, men jag vet att SDHL är ett långsiktigt mål för klubben, säger Emilia.

Första testet blir alltså storklubben Färjestad.
– Det ska bli jättekul att möta dom och se hur vi står oss mot lag från andra division I-serier. Jag vet inte så mycket om dom, men har hört att de spelar tufft och fått spela mycket i anfallszonen i vinter.

Vad talar för er?
– Vår skridskoåkning, vårt passningsspel och att vi håller ihop laget och kämpar tillsammans.
Siktar du på spel i Troja även nästa säsong?
– Ingenting är klart vad gäller nästa säsong, om jag ens spelar. Att ta mig igenom skolan är viktigt för mig, men jag ska prata med tränarna efter säsongen så får vi se hur det blir.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.