Arkivbild: Viktoria Svedlund
NYTT STATLIGT BYGGNADSMINNE. Fåglaviks station bör bevaras åt eftervärlden.

Fåglaviks station blir byggnadsminne

Fåglavik

Regeringen har beslutat att fyra stationsmiljöer i landet förklaras som statliga byggnadsminnen. Fåglaviks station är ett av dem.

Den 160 år gamla stationen anses så värdefull för vårt kulturarv att staten vill skydda den.

”De stationsbyggnader vi nu prioriterar och alldeles särskilt skyddar för framtida generationer är en del av vårt kulturarv. De berättar mycket om oss människor, vårt lands utveckling och fortsatta utmaningar”, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i ett pressmeddelande.

De fyra stationer som regeringen vill bevara åt eftervärlden är Ornäs station (Borlänge kommun), Landeryds station (Hylte kommun), Banvaktsstugan i Pessinajokk (Kiruna kommun) samt Fåglaviks station.

Som en förklaring till varför Fåglaviks station är så unik skriver man, ”Fåglaviks station (byggs 1858) i Herrljunga kommun är det enda bevarade av en tidig stationshustyp som ritades av SJ:s arkitektkontor. Dessa typhus byggdes efter den första stambanan genom Sverige. I Fåglavik finns hela stationsmiljön kvar med stationshus, uthus, jordkällare och trädgård. Byggnaderna är till största delen välbevarade och sammantaget har denna miljö ett högt kulturhistoriskt värde”

Läs mer i lördagstidningen

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.