Föreslår sänkning av kritiserad taxa

Herrljunga

Socialnämndens arbetsutskott föreslår nu en sänkning av den kritiserade fotvårdstaxan i Herrljunga. Från dagens 475 kronor till 425.
Senast i juni väntas kommunfullmäktige ta ett definitivt beslut i frågan.

Den 15 februari höjdes fotvårdstaxan i Herrljunga med hela 31 procent. Ett besök hos kommunens fotvårdsterapeut Pia Kleberg har tidigare kostat 361 kronor. Numera går det alltså på 475.

Socialnämndens ordförande Lennart Ottosson (KV) berättade i AT den 8 mars att taxan skulle utredas och hintade då om att det kunde bli en sänkning.

Det är alltså precis vad nämndens arbetsutskott nu föreslår.

– Förslaget är i linje med våra egenkostnader, alltså vad det kostar kommunen att tillhandahålla den här tjänsten, säger Ottosson som räknar med att förslaget kommer att gå igenom i fullmäktige.

– Under den tid jag har suttit i nämnden har KF alltid gått på vår linje.

Glad över förslaget

Birgitta Larsson hos PRO i Herrljunga var en av dem som öppet kritiserade beslutet i AT. Hon är förstås glad att det nu föreslås en sänkning av fotvårdstaxan.

Känns 425 kronor som ett rimligt pris?

– Egentligen hade jag önskat att det stannat vid 400. Men det är ändå en femtiolapp lägre än det nya priset.

Är det en tillräcklig sänkning för att de som brukar besöka Kleberg kommer att ha råd med det även i fortsättningen?

– Det blir väl kanske som en person sa, att man får begränsa besöken nu. Jag hoppas i alla fall att folk inte avstår fotvård, för det ger konsekvenser.

Bortglömd grupp

Birgitta Larsson är säker på att det är AT:s artiklar som ligger bakom förslaget att sänka priset.

– Ja, det är jag helt övertygad om, säger hon och berättar att många pensionärer har kommenterat artiklarna och varit glada för att hon har stått upp för de äldres intressen.

– Det känns ju bra. De äldre är glömda på många sätt, menar Larsson.

Lennart Ottosson nekar till att kritiken i tidningen bidragit till förslaget.

– Nej, vi uppmärksammade och greppade tag i detta redan i januari då vi fick ett mejl från kommunens fotvårdsterapeut, säger han.

Blev upprörda

I en tidigare AT-artikel om fotvårdstaxan påstod Lennart Ottosson att ingen i PRO reagerade då den stora höjningen av taxan föreslogs 2016. Han sa också att socialnämnden har regelbunden kontakt med kommunens pensionärsorganisationer för att de ska kunna tycka till om olika förslag.

– Både jag och flera andra blev upprörda då vi läste det. Man skulle önska att det fungerade så, att pensionärsrådet användes som en remissinstans, men det gör det inte, hävdar Birgitta Larsson. Min erfarenhet under den tid då jag har suttit i rådet är att förslagen bara lämnas som information.

Lennart Ottosson säger nu att han kan förstå att ingen reagerade eftersom summan för ett fotvårdsbesök aldrig stod med i förslaget. Däremot håller han inte med om att pensionärsrådet rent generellt saknar möjlighet att påverka.

– Jag brukar uppmana dem att reagera. Att titta på våra kallelser och sedan ta kontakt med vilken politiker som helst i nämnden.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.