Hyrorna klara i Herrljunga

Herrljunga

Några 3,13 procent i hyreshöjning , som Herbo ville ha, blev det inte i Herrljunga. Nya hyresavtalet slutade på 1,99 procent från 1 april, vilket ändå är den största höjningen i Västra Götaland.

De nya hyrorna är framförhandlade mellan Hyresgästföreningen och Herbo (Herrljungabostäder) och gäller från 1 april.

Hög höjning

I jämförelse med andra kommunala bostadsbolag i Västra Götalandsregionen är det procentuellt sett en hög hyreshöjning, till och med högst i Västra Götaland av de hyresavtal som hittills slutits.

Näst högst har man hamnat i Stubo i Ulricehamn med en höjning på 1,5 procent.

Hyresgästföreningen håller med om att det är en hög hyreshöjning i jämförelse med andra allmännyttiga bostadsbolag, men det har funnits skäl till att gå med på uppgörelsen.

– Nedskrivningar kommer att slå hårt på bolagets bokslut 2018, vilket vi har fått beakta i förhandlingarna. Vi har även tagit hänsyn till att bolaget ligger bruksvärdesmässigt lägre än de privata i Herrljunga och då är även nyproduktionen inkluderat i den beräkningen, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jakob Agirman.

Under hundralappen

Han menar att ovanstående faktorer sammantaget gör att Hyresgästföreningen går med på ett hyrespåslag en bit över genomsnittet.

För en lägenhet på 60 kvadratmeter med genomsnittlig kvadratmeterhyra kommer hyrespåslaget att innebära en höjning med 86 kronor i månaden.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.