Pressbild: Ordberoende förlag
Författaren och föreläsaren Birgitta Backlund kommer till Alingsås på Internationella kvinnodagen.

Kvinnodag med många inslag

Alingsås

Torsdag den 8 mars bjuds det på flertalet aktiviteter för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen. Men någon avtäckning av statyn Med handväskan som vapen blir det inte denna dag.

Arwins skulptur Med handväskan som vapen skulle kunna avtäckas i Åmanska parken på Internationella kvinnodagen förblev just en förhoppning.

– Det går inte att gräva eller gjuta i det här vädret, så vi får tyvärr skjuta avtäckningen på framtiden. Men den som väntar på något gott!, säger Anna Mighetto, kulturhuschef.

Dock finns det en hel del annat som händer i Åmanska parken och i kulturhuset under Internationella kvinnodagen. Bland annat arrangeras ett seminarium med ungdomsforskaren Cecilia Björck, lektor i pedagogik, som i sin forskning funnit att begreppet ”ta plats” är centralt när jämställdhetsarbete diskuteras inom olika musikprojekt. Men vad menas med att ta plats?

Under dagen ges också en skrivarworkshop med författaren och föreläsaren Yvette Lissman under feministiska förtecken, såklart. Yvette Lissman är dessutom den som kommer hålla tal innan den manifestation som äger rum på seneftermiddagen.

Lite tidigare på dagen, innan manifestationen, kommer Birgitta Backlund, med författarpseudonymen Birgitta Andersson, att gästa kulturhuset.  Hon debuterade vid 67 års ålder med den själv­biografiska romanen Blondie, där hon återger sin minst sagt tuffa livshistoria som innehåller en rad övergrepp.

Programmet avslutas sedan på kvällen med en fest i Nolhagaskolan, för alla som identifierar sig som kvinnor. Internationella kvinno­dagen i Alingsås arrangeras av Alingsås kulturhus, Tjej- och kvinnojouren Olivia, Somaliweyn, Livskraft, Studie­främjandet, Medborgarskolan, samt Irakiska och svenska föreningen för kvinnor och barn.

Läs hela artikeln i tisdagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.