Många frågetecken kring avskedandet av vice FBI-chef

AT i Washington

Uppståndelsen hade inte mer än hunnit lägga sig efter president Trumps avskedande av sin utrikesminister Rex Tillerson när nästa bomb slog ner i Washington. Vid 22-tiden på fredagskvällen meddelade The Washington Post att den biträdande FBI-chefen under James Comey, Andrew McCabe, blivit sparkad.

Ett beslut som togs av justitieminister Jeff Sessions, efter rekommendation från Justitiedepartementets Office of Professional Responsibility (OPR). Detta bara två dagar innan McCabe skulle sluta med full pension. Den så kallade Inspector General för Justitiedepartementet Michael Horowitz, utsedd av president Obama, vars uppgift är att se till att medarbetare inom FBI och Justitiedepartementet följer de regler och lagar som gäller och undersöker klagomål eller påståenden om fel eller missbruk, har under det senaste året granskat hur FBI och Justitiedepartementet skött utredningen av Hillary Clintons privata emailserver. Även han rekommenderade tydligen att McCabe skulle avskedas.

Andrew McCabe anklagas för att ha godkänt och läckt känslig information till en reporter och givit falsk och vilseledande information till utredare, när han utfrågades i ärendet. Han har hävdat att han fått godkännande från överordnad. Det skulle i så fall vara från den tidigare FBI-chefen James Comey, som avskedades av Trump. Comey hävdade dock motsatsen under ed till kongressen. Ord står alltså mot ord.

Trump har anklagat toppskiktet inom FBI och Justitiedepartementet för att springa Hillary Clintons ärenden, och varit i mer eller mindre ”krig” med dem. Den tidigare CIA-chefen under president Obama, John Brennan, skrev en skarp tweet efter att McCabe blivit sparkad: ”När den fulla omfattningen av din mutbarhet, moraliska nedrighet och politiska korruption blir känd, kommer du att ta din rättmätiga plats som en vanhedrad demagog i historiens soptunna. Du kan göra Andy McCabe till en syndabok, men du kommer inte att förstöra Amerika… Amerika kommer att triumfera över dig.” Med adress till Trump. 

McCabe-fallet visar återigen på den politiska polariseringen i Washington. Där många demokratiska företrädare försvarat McCabe, medan flera republikanska kongressledamoter menar att han varit involverad i att motarbeta presidenten, först som presidentkandidat och sedan som blivande president. Då man, enligt mediauppgifter, i domstol begärt avlyssning av medarbetare i Trumpkampanjen, baserat bland annat på den kontroversiella akten om presidenten, den så kallade Steele Dossier (eller Trump Dossier), som delvis var betald av Clinton-kampanjen och DNC (Democratic National Committee). Andrew McCabe var inblandad i utredningarna om Hillary Clintons privata emailserver och Trump-kampanjens eventuella Rysslandskontakter. Republikanerna anser att McCabe skulle avstått arbetet med dessa utredningar på grund av intresskonflikt, då hans fru mottog 675.000 dollar från Clintonvännen och Virginias guvernör Terry McAuliffe och närstående grupper för sin kampanj till statssenator i Virginia 2015.

Trump har betecknat den specielle åklagaren Bob Muellers utredning om eventuella Rysslandskontakter som en ”häxjakt” och att det inte fanns en hemlig överenskommelse mellan hans kampanj och Ryssland, och återkommer ofta till detta i sina tweets. Mueller tillsattes av biträdande justitieminister Rod Rosenstein efter att presidenten avskedat FBI-chefen James Comey. Trump hävdar att Rysslandsutredningen är baserad på just Steele Dossier.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.