Arkivbild: LERUMS TIDNING
Kraftledningen på bilden finns i Lerums kommun.

Borrad kabel orsakade elavbrott

Vårgårda/alingsås

Det var en borrskada i en elkabel som orsakade det stora strömavbrottet i Vårgårda och Alingsås i torsdags, då över 2 800 elkunder drabbades. Nätägaren Vattenfall hittade felet efter mer än ett dygns felsökande.

Klockan 09.19 på torsdagen försvann elen i stora delar av Vårgårda kommun, bland annat halva tätorten, och i delar av Alingsås kommun. Sammanlagt berördes 2 855 kunder till Vattenfall.

Vattenfall kopplade om så att alla kunde få tillbaka elen mellan klockan 11 och 12. De som var utan el längst var strömlösa i 2,5 timmar.

Enligt Katrin Lemming Thulin, kommunikatör på Vattenfall Eldistribution, kunde felet till slut lokaliseras till en skadad kabel vid ett bygge i närheten av Kungälvsvägen i Alingsås.

– Någon har borrat i vår kabel, förmodligen provborrat, säger hon och tillägger:

– Det här är ett växande problem för oss i samband med grävarbeten. Det är viktigt att man använder ledningskollen.se innan man börjar gräva.

Vattenfall trodde först att felet fanns någonstans mellan Alingsås och Melltorp, Kärtared. Under torsdagen flygbesiktigades kraftledningar och elbolagets personal felsökte ute på fältet både under torsdagen och fredag förmiddag.

 

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.